Persoon

Allewaert, E.

ID: 90   URI: https://id.erfgoed.net/personen/90

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arbeiderswoning

Wantje Pietersstraat 10 (Izegem)
Deels vrijstaande arbeiderswoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Enkelhuis van 1933, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).


Burgerhuis

Prinsessestraat 74 (Izegem)
Burgerhuis uit de jaren 1930 gebouwd in opdacht van M. Stragier, botergroothandelaar en oprichter van Melkerij Sint-Jacob (Gits). In 1944 uitgebreid met onder meer "Vlaamsche woonkamer" naar ontwerp van E. Allewaert.


Burgerhuis

Sint-Crispijnstraat 32 (Izegem)
Enkelhuis van 1935, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem); drie bouwlagen onder plat dak.


Burgerhuis

Marktstraat 37 (Izegem)
Burgerwoning uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw van oorspronkelijk zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; rechthoekige keldergaten met rooster.


Burgerhuis en schoenfabriek

Guido Gezellestraat 6 (Izegem)
Halfvrijstaand woonhuis in zakelijke stijl uit de jaren 1930 van de familie Callens-Driessens; bijbehorende schoenfabriek opgericht in 1933. Oranje baksteenbouw verfraaid met simili-natuursteen voor de omlijstingen en plint. Combinatie van balkvormige volumes onder plat dak.


Burgerhuis en werkplaats ontworpen door E. Allewaert

Diksmuidsesteenweg 2-6 (Roeselare)
Woning van gele baksteen met roodgeschilderde horizontale voegen, arduinen plint; pseudo-vakwerk in puntgeveltop, rechthoekige erker, typerende vensteromlijstingen met kepermotief op de tussenstijlen. Dito afwerking voor de ateliergevel met vier grote uitstalramen en centrale, afgeronde en verdiepte inkom bekroond door opgaand dakvenster onder leien puntdakje.


Burgerhuis naar ontwerp van E. Allewaert

Gitsestraat 48-50 (Roeselare)
Half vrijstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met garage naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem) van 1936. Gele baksteenbouw verfraaid met groene tegels op arduinen plint, onder schilddak.


Dorpswoning, vlasfabriek en wasserij

Wezestraat 72 (Izegem)
Samenstel van enkelhuis met interbellumparement, vlasfabriek Stragier van 1929 en wasserij "De Zonne" van 1948. De nog in werking zijnde vlasfabriek omvat een vlasschuur, betonnen vlasroterijen, en zwingelarij.


Eenheidsbebouwing

Ommegangstraat 29-31 (Izegem)
Eenheidsbebouwing van twee art-decogetinte woonhuizen (zie gestileerde bloemmotieven en geometrische voluten) van 1926, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem). Twee enkelhuizen volgens repeterend schema; drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).


Gekoppelde burgerhuizen

Pieter Baesstraat 35-37 (Izegem)
Gekoppelde woningen van 1932 in eenvoudige art-decostijl , naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem). Enkelhuizen in spiegelbeeldschema aan weerszij van de centrale hoger opgetrokken poorttravee.


Gemeentehuis van Emelgem

Emelgemseplein 1 (Izegem)
Voormalig gemeentehuis van 1951 naar ontwerp van Carlos Beyaert en E. Allewaert (Izegem).


Herberg In het Belfort

Roeselaarsestraat 54 (Izegem)
Voormalige herberg "In het Belfort" zie bouwplan van 1935 naar ontwerp van E. Allewaert. Baksteenbouw aansluitend bij de meer vooruitstrevende architectuur uit de jaren 1930.


Kapel van het Tehuis Heilig Hart

Ieperstraat 134 (Poperinge)
Kapel van het bejaardentehuis Tehuis Heilig Hart. De kapel werd gebouw in 1951 naar ontwerp van architect E. Allewaert (Izegem).


Lederhandel Sabbe

Korenmarkt 24 (Izegem)
Voormalig winkel- en woonhuis van 1935, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), gebouwd in opdracht van G. Sabbe, handelaar in leder en benodigdheden voor schoenfabrieken.


Parochiekerk Heilige Familie

Ter Beursplein zonder nummer (Izegem)
Georiënteerd bedehuis van de in 1941 gestichte parochie op de wijk Bosmolens; kerk opgetrokken tussen 1962 en 1964, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein zonder nummer (Ledegem)
Georiënteerde basilicale kerk ter vervanging van de classicistische zaalkerk; ten zuiden oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk een kapel, die in 1213 gesticht werd door Willem van Rollegem en zijn echtgenote, en omstreeks 1640 werd uitgebreid.


Samenstel van burgerhuis en winkel

Marktstraat 27-29 (Izegem)
Samenstel van een woonhuis (nummer 27) en winkel (nummer 29). Eclectisch getinte rijhuizen gedateerd anno/ 1910 zie neorenaissance cartouches in borstwering van erker (nummer 27).


School met klooster

Leenstraat 108 (Izegem)
Gebouwencomplex gegroepeerd rondom een geplaveide binnenkoer, omvat basisschool Heilige Familie, achterin gelegen voormalig klooster en parochiaal centrum (straatzijde). Oudste vermelding van een "wijkschool" gaat echter terug tot 1854.


Sint-Jozefscollege

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53, Meensestraat 100, Meiboomstraat 8 (Izegem)
Scholencomplex gelegen tussen de Meiboom-, Meense- en Schoolstraat; aan de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan afgezet door bakstenen muur met blinde rondboognissen op afzaten daterend uit 1932. De school wordt gesticht in 1867 door Eerwaarde Heer J. de Pélichy, maar beheerd door de broeders van liefde tot in 1879.


Sociale woningen en wijkwinkel

Zwingelaarsstraat 46-54 (Izegem)
Eenheidsbebouwing van 1935, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem) in opdracht van de "Iseghemse Bouwmaatschappij". Zes woonhuizen en één wijkwinkel van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Tweegezinswoning

Roeselaarsestraat 133 (Izegem)
Tweewoonst van 1935, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem). Afgerond hoekvolume van twee en drie bouwlagen onder plat dak.


Villa

Wezestraat 68 (Izegem)
"Landhuis" van C. Stragier naar ontwerp van E. Allewaert van 1945, aansluitend bij de interbellumarchitectuur.


Villa

Krekelstraat 148 (Izegem)
Markant villaatje van 1937, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).


Villa en chicoreifabriek

Diksmuidesteenweg 72-74 (Staden)
Villa met rechts aanpalend, gekasseid erf met grote, aan de straat gelegen, cichorei-ast en voormalige herberg "'t Molenhuis". Bedrijf Vandenbroucke naar verluidt circa 1890 opgestart.


Villa met atelier

Kortrijkstraat 35-39 (Ingelmunster)
Villa met achterin gelegen atelier, van 1936- 1937 naar ontwerp van architect E. Allewaert (Izegem).


Villa Rust na arbeid

Gentseheerweg 61 (Izegem)
Villa van 1945, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), nog enigszins in de lijn van de interbellumarchitectuur. Parement van oranje baksteen en gebruik van witte simili-natuursteen voor muuromlijstingen.


Vrije vakschool

Wijngaardstraat 5-9, 19 (Izegem)
Voormalige Vrije Vakschool; die thans het Nationaal Schoeiselmuseum, het schildersbedrijf Vanrenterghem en de Stedelijke Leergangen herbergt. School ontstaan uit de lessenreeks die schoenmaker E. Dierick vanaf 1900 geeft in de lokalen van "De Gilde" aan de Kruisstraat.


Thema's

Ontwerper van

Noord-Gistelhof