Persoon

Cosman, Felix

ID
900
URI
https://id.erfgoed.net/personen/900

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bel-etageburgerhuis Villa Jeanne

Kerkstraat 239 (Blankenberge)
Bel-etageburgerhuis gebouwd in 1905 naar ontwerp van Felix Cosman (Blankenberge). Gele bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op modillons, centrale travee geaccentueerd door dakvenster en deurvenster met gietijzeren balkon en tegelveldje op verdieping.


Burgerhuis

J. de Troozlaan 36 (Blankenberge)
Smal burgerhuis van het bel-etagetype, van 1921 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman.


Burgerhuis

J. de Troozlaan 22 (Blankenberge)
Resterend burgerhuis van een oorspronkelijk samenstel van drie belle-époqueburgerhuizen van 1905, naar ontwerp van de Blankenbergse stadsarchitect Felix Cosman.


Burgerhuis ontworpen door Felix Cosman

de Smet de Naeyerlaan 63 (Blankenberge)
Bel-etageburgerhuis van 1906 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge). Smalle lijstgevel van souterrain + vier bouwlagen onder plat dak.


Burgerhuizen ontworpen door Felix Cosman

Albertstraat 29-31 (Blankenberge)
Twee bel-etageburgerwoningen gebouwd in 1895 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge). Nummer 31, burgerhuis met lijstgevel in neoclassicistische traditie, gebouwd.


Burgerhuizen ontworpen door Felix Cosman

Descampsstraat 24-26 (Blankenberge)
Bel-etagewoningen, gebouwd in 1901 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (nummer 26 gesigneerd "Felix Cosman - architecte Blankenberghe"), eigendom van meneer Uten-Jansen.


Burgerhuizen ontworpen door Felix Cosman

Descampsstraat 30-32 (Blankenberge)
Ensemble van identieke burgerhuizen van één travee en drie bouwlagen met tuitgevels, gebouwd in 1901 naar ontwerp van gemeentelijk architect Felix Cosman (Blankenberge) op gronden van meneer Uten-Jansen; nummer 32 zogenaamd "Villa Paul".


Ensemble van burgerhuizen

Malecotstraat 6-10 (Blankenberge)
Ensemble van bel-etageburgerhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1895. Nummer 8 is in de plint gesigneerd door stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge); het plan in de bouwaanvraag is gesigneerd door de Blankenbergse architect Anselm Vernieuwe.


Ensemble van burgerhuizen

Descampsstraat 12-20 (Blankenberge)
"Villa Madeleine", "Villa Cecile", "Villa Belladonna", "Villa Carmen" en "Villa San Remo" zie opschriften boven de loggia's. Ensemble van bel-etageburgerhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1906 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge) op gronden van meneer Uten-Jansen.


Herenhuis ontworpen door Felix Cosman

Van Maerlantstraat 85 (Blankenberge)
Herenwoning in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Ontwerp van 1905 door de Blankenbergse stadsarchitect Felix Cosman. Lijstgevel met een neoclassicistische gevelordonnantie en een heel verzorgd art-nouveaugetint parement van geglazuurde baksteen en tegels.


Klooster en kerk van de zusters karmelitessen

Koning Albert-I-laan 43 (Blankenberge)
Complex uit het begin van de 20ste eeuw, zie aanduiding op in 1911 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut, gesigneerd "F. Cosman Architecte Blankenberghe". Gele baksteenbouw op U-vormige plattegrond. De westwand wordt gevormd door de zuidgeoriënteerde kerk onder pannen zadeldak.


Samenstel van burgerhuizen

J. de Troozlaan 28-32 (Blankenberge)
Samenstel van bel-etageburgerwoningen uit het begin van de 20ste eeuw vermoedelijk naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman, nummer 32 met bewaarde open loggia. Kelderverdieping + drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), (uitkragende) dakvensters in tuitgevels.


Twee pensions

Zeedijk 225, 233 (Blankenberge)
Twee pensions uit het interbellum. Nummer 225, zogenaamd Villa Saint Georges, in historiserende stijl met art-decodetails gebouwd in 1926, naar ontwerp van architect Felix Cosman. Nummer 233 in zuivere art deco.


Villa Olga

Descampsstraat 22 (Blankenberge)
Naam in het tegeltableau boven het deurvenster van de loggia, bel-etageburgerwoning gebouwd in 1906. De architect is niet vermeld in bouwaanvraag, doch daar deze 'villa' gebouwd werd op grond van meneer Uten-Jansen kan men hier stadsarchitect Cosman veronderstellen.


Thema's

Ontwerper van

Jokstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cosman [online], https://id.erfgoed.net/personen/900 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.