Collectief

Van Riel - Janssens

ID
9025
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9025

Beschrijving

Architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens associeerden zich van 1929 tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Hun ontwerpen in een stedelijke context vielen op door een gebruik van art deco, terwijl de landelijker gelegen ontwerpen een intimistisch karakter kregen. Het zijn vooral hun appartementsgebouwen die hen het meest bekendheid opleverden, zoals het appartementsgebouw op de hoek van de Quellinstraat en Maria-Theresiastraat te Antwerpen (1934). Ze wonnen ook de wedstrijd voor het ontwerp van een nieuwe moderne luchthaven voor Deurne (1929), maar het ontwerp werd niet gerealiseerd.

Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw De Kruishoek

Kruishofstraat 40 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw gebouwd in opdracht van Gaston en Irma Samain-Van Hoydonck, naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1938. De wisselagent en zijn echtgenote betrokken eind 1939 zelf één van de appartementen van het gebouw, dat vermoedelijk als vastgoedinvestering was bedoeld.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Nerviërsstraat 17 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de heren S., J. en A. Drezner, naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1931. Met zijn zes verdiepingen was het appartementsgebouw Drezner de eerste hoge constructie in de Nerviërsstraat.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Korte Gasthuisstraat 1 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van Korte Gasthuisstraat en Groendalstraat, naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1935. Opdrachtgever was Georges René Charles Julien Demaerel (°1902), bediende van beroep. De werken werden uitgevoerd door de aannemer Herman Jan Antoon Greeve uit de Rodestraat. Het programma omvat een winkel en vijf appartementen.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Mozartstraat 20-22 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de heren J. en Ch. De Keyser, naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1936, en nog datzelfde jaar voltooid. Het complex telt twaalf flats van hoge standing die ondergronds over een privé-kelder en een gemeenschappelijke stalling voor fietsen en kinderwagens beschikken, en is uitgerust met een conciërgewoning.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Vinkenstraat 15 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1935. Opdrachtgever was gravin-weduwe Oscar Le Grelle, geboren Marie de Gruben (Wijnegem, 1862-Berchem, 1940), die voor de bouw het hotel liet slopen waar de familie minstens sinds 1897 resideerde.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Sterstraat 15 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van Leon Schepens, naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1935. Het complex van zes flats, gebouwd na afbraak van een tentoonstellingszaal, werd najaar 1936 voltooid.


Central Park Residence

Maria-Theresialei 23 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl, opgetrokken in opdracht van Israel Zucker, naar een ontwerp door de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1934. Het imposante complex neemt het hoekperceel in van de Maria-Theresialei en de Quellinstraat, met uitzicht op het Stadspark.


Modernistische dokterswoning

Vlaamsekunstlaan 1 (Antwerpen)
Dokterswoning in modernistische stijl gebouwd in opdracht van de arts Charles Willy Andersen, naar een ontwerp door de architecten Karel van Riel en Maurice Janssens uit 1938. Het gebouw werd in januari 1945 zwaar beschadigd door een V1- of V2-inslag.


Tennisclub Den Brandt

Ahornenlaan 31 (Antwerpen)
Clubgebouw in modernistische stijl, gebouwd gebouwd in opdracht van Tony Deckers, naar een ontwerp van de architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens uit 1937-1939.


Woning Tanghe

Amedeus Stockmanslei 103 (Mortsel)
Deze modernistische woning werd in 1937 ontworpen door architecten Karel Van Riel en Maurice Janssens voor Raymond Tanghe.


Thema's

Ontwerper van

Belgiëlei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Riel - Janssens [online], https://id.erfgoed.net/personen/9025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.