Collectief

Alfons Janssens en Zonen

ID
9045
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9045

Beschrijving

Rotseerbedrijf van vier generaties Janssens uit Westmeerbeek: Victor, Alfons, Victor en Freddy. Het bedrijf specialiseerde in cementrustiek en was betrokken bij de aanleg van devotieparken, Lourdesgrotten, ommegangen, calvaries.

Victor Janssens (1852-1935) ligt aan de basis van de stichting van twee rotseerbedrijven in Westmeerbeek, met name de firma ‘Alfons Janssens en zonen’  en de firma Frans Janssens of ‘weduwe Frans Janssens en zonen’ (huis Decor, Janssens van het dorp). Stamvader Victor Janssens combineerde het rocailleursambacht met andere professionele activiteiten in Westmeerbeek. Van hem zijn geen werken bewaard.

Zijn jongste zoon Alfons Janssens (1880-1959) zette het rotseerwerk vanaf 1900 onder eigen naam verder. Als stukadoor van opleiding leerde hij het vak van Noord-Franse rocailleurs. Alfons Janssens bouwde het bedrijf met succes uit en schopte het zelfs tot burgemeester van Westmeerbeek. Constructies in kunstbeton waren zijn specialiteit, waaronder Lourdesgrotten, calvaries, kruiswegen, heiligenbeelden, maar ook in de aanleg van parken en tuinen was hij actief. Uit het gewapend beton vervaardigde hij tuinornamenten zoals tuinvazen, duiventorens, waterputten, imitatiehouten bruggen en balustrades. Eén van zijn medewerkers, Michel Geysels, leerde bij hem het vak  en werkte zich voor 1920 tot vennoot op. Het leverde het rotseerbedrijf een nieuwe naam op ‘Janssens en Geysels’. Door spanningen doekte Geysels kort voor 1935 zijn samenwerking met Janssens op en begon hij een eigen rotseerbedrijfje.

Rond 1935 trad zijn zoon Victor Janssens (1911-2001) op de voorgrond in het familiebedrijf. Hoewel vader Alfons nog vele zakelijke contacten onderhield, stond Victor meer voor de realisaties in. In dit rotseerbedrijf was zelfs een vierde generatie actief. Beeldhouwer Freddy Janssens (1943-) maakte onder andere rotsen voor pretparkattracties en restaureerde van enkele onderdelen van het Mariapark in Averbode in 1998 en de lamakuil van de Antwerpse zoo in 2001.

Het rotseerdersbedrijf was ook bekend onder de naam Vicos, ‘Janssens van de statie’, of A. Janssens en M. Geysels.

 

  • GEERAERTS G. 2013-2014: De rotseerders van Westmeerbeek. Een eeuw cementrustiek uit de Antwerpse Kempen, PorteFolly. Nieuwsbrief van de Donderberggroep, nr. 39, p. 13-19; nr. 40, p. 3-8.
  • MEULENKAMP W. & DE NIJS P. 1998: Buiten de kerk: processieparken, lourdesgrotten en calvariebergen in Nederland en België, Cultuurcuriosa 3, S.l.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan zonder nummer (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.


Klooster van de zusters maricolen

Minderbroedersrui 13 (Antwerpen)
Klooster in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Jeanne Cop, overste van de zusters maricolen, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1890. De zusterorde had zich hier in 1863 gevestigd. Neogotische kapel uit 1877, en restant van een zomerhuis uit 1738.


Landhuis Misonne

Schuurhovenberg zonder nummer (Oud-Turnhout)
Voormalig landhuis/jachthuis van de familie Misonne werd in 1934 gebouwd en is gelegen te midden van het natuurgebied.


Lourdesgrot

St.-Jozefslaan zonder nummer (Mol)
Grot van imitatierotsen gelegen ten noordoosten van de kerk, opgetrokken door de firma Janssens en Zonen in 1936.


Mariapark

Abdijstraat zonder nummer (Scherpenheuvel-Zichem)
Een immense 'folly' of een religieuze thematuin bedoeld als bedevaartsoord rond Onze-Lieve-Vrouw, met Lourdesgrot en zeven staties die de 'zeven smarten' uitbeelden; aangelegd tussen 1935 en 1960 op bebost terrein van 3 hectare en plechtig geopend op 21 juli 1936. Het Mariapark werd vormgegeven door twee professionele 'rocailleurs', namelijk A. Janssens & zonen uit Westmeerbeek en Octaaf Tondeleir uit Oude God; de meeste beelden zijn afkomstig uit de ateliers Bressers te Gent.


Mariapark

Martinus Van Gurplaan zonder nummer (Lommel)
Mariapark van 1927, in opdracht van de paters kapucijnen voorzien van bouwsels naar ontwerp van kunstbetonwerker Michiel Geysels.


Mariapark met kruisweg, lourdesgrot en calvarie

Westvaartdijk zonder nummer (Grimbergen)
Lourdesgrot en kruisweg met calvarie gelegen in het Gravenbos, ten noorden van de Sas- of Kasteeldreef. Opgericht op initiatief van 12 kajotters van Humbeek na hun bedevaart naar Lourdes en ingewijd op 15 augustus 1954 door Monseigneur Cardijn. Religieuze thematuin, circa 1 hectare, aangelegd in 1954-1958.


Park en sterrebos van Mariaburcht

Hasseltse dreef 115, Hofbeemdenstraat zonder nummer (Hasselt)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter (26 hectare) van rond 1890, horend bij het voormalig kasteeldo­mein van de heren van Klein Stevoort, die er, vertrekkend van een oudere kern, in de 18de eeuw een nieuw water­kasteel bouwden en twee sterrebossen aanlegden.


Sint-Barbarakapel

Bredestraat zonder nummer (Scherpenheuvel-Zichem)
Op een kruispunt, op een driehoekig platform van ijzerzandsteen gelegen kapel van 1952, uitgewerkt als een grote mijnwerkerslamp.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Alfons Janssens en Zonen [online] https://id.erfgoed.net/personen/9045 (Geraadpleegd op )