Persoon

Déchin, Jules

ID
9064
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9064

Beschrijving

Jules Déchin is een bekende en gevierde Franse beeldhouwer. Déchin werd in Lille opgeleid als beeldhouwer en werd er meteen gelauwerd met de Prix Wicard van de stad Lille. Op 29-jarige leeftijd won hij de Prix de Rome. Hij kan deelnemen aan veel exposities, wordt meermaals bekroond en krijgt talrijke opdrachten voor standbeelden over de hele wereld.

Hij is vooral bekend is om de oorlogsmonumenten die hij in het interbellum ontwierp en om het ontwerp van een Heilig Hartbeeld uit 1930 dat op vele plaatsen werd gerealiseerd. Het beeld was zeer populair en werd in talloze exemplaren gerealiseerd, soms met aangepaste afmetingen. Uitvoeringen van dit populaire Heilig Hartbeeld staan op verschillende plaatsen in Frankrijk, Vaticaanstad, Chili, België (onder meer het beeld in Sint-Mariaburg, Ekeren) en in Nederland.

Déchin tekende ook oorlogsmonumenten, zoals dat in Chaulnes, Gueudecourt, Framerville-Rainecourt, Lezennes en Roye.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Heilig Hartbeeld

Van De Weyngaertplein zonder nummer (Antwerpen)
Verguld standbeeld van Jezus Christus met uitgestrekte handen, van beeldhouwer Dechin.


Heilig Hartbeeld

Gemeenteplein zonder nummer (Hoeilaart)
Gietijzeren Heilig Hartbeeld, gesigneerd J. Déchin, en ten tijde van de inventarisatie gelegen in een plantsoentje ten noordwesten van de kerk.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Déchin [online] https://id.erfgoed.net/personen/9064 (Geraadpleegd op )