Persoon

Kennes, Corneille Joseph

ID
9146
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9146

Beschrijving

Gehuwd met Carolina Hilgers (1834-1883).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Molenstraat 52-56 (Antwerpen)
‘Maison de campagne’ in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de heer Ed. Van Der Straeten. Joseph Lambo-Franssen liet het pand in 1884 uitbreiden met een poorttravee, door aannemer Corneille Joseph Kennes. Getroffen door de Duitse beschietingen van 1914, werd het hotel door Charles Peeters-Mennen 'heropgebouwd', naar ontwerp van architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1915.


De Fonteyne of Hotel Agie

Keizerstraat 5-7 (Antwerpen)
Samenstel van oorspronkelijk drie huisjes, die in het eerste kwart van de 16de eeuw werden verbouwd werden tot een patriciërswoning. Begin 19de eeuw kwam dit hotel in het bezit van G. Agie die het verder uitbreidde in de Ambtmanstraat.


Herenhuis in neorococostijl

Wijngaardstraat 25 (Antwerpen)
Herenhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van de gerechtsdeurwaarder Fr. De Laet, naar een ontwerp door de architecten Daniël Rosseels en Joan Coninck Westenberg uit 1906.


Het Groot Schaap

Vlasmarkt 2 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Vlasmarkt en Zand, oorspronkelijk met een barokke verhoogde halsgevel en dito dakvenster uit het derde kwart van de 17de eeuw. Laatclassicistische deuromlijsting van omstreeks 1800.


Laatclassicistisch burgerhuis

Schoenmarkt 6 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Winkelpui door de aannemer Corneille Joseph Kennes uit 1873.


Neoclassicistisch herenhuis

Blindestraat 8 (Antwerpen)
Herenhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. De handelaar Henri Van der Molen liet het pand in neoclassicistische stijl aanpassen met een lijstgevel naar een ontwerp door de architect Louis Auguste Serrure uit 1844. In opdracht van Charles Van den Driessche-Era voerde de aannemer Corneille Joseph Kennes in 1870 een grondige verbouwing uit.


Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Leemstraat 10 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van J.B. Arsen, naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Jos. Kennes uit 1870.


Neoclassicistische burgerhuizen

Isabellalei 4, 12, 38, 63, 67-69, 75-79, 80-83, 87, 97 (Antwerpen)
Burgerhuizen in necolassicistische stijl door diverse opdrachtgevers, aannemers en architecten opgetrokken tijdens de jaren 1870 en 1880. De rijwoningen met een gevelbreedte van veelal drie of soms vier traveeën, omvatten een souterrain en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, of twee bouwlagen onder een mansardedak.


Neoclassicistische stadswoningen

Markgravelei 99, 105 (Antwerpen)
Twee bescheiden rijhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Edgard en Xavier De Jonghe, naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Jos. Kennes uit 1887. De gebroeders De Jonghe waren brouwers uit Willebroek, die de panden wellicht als vastgoedinvestering lieten optrekken.


Rooden Coninck

Vlasmarkt 33 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de eeuw. Winkelpui door Eugène Dieltiëns uit 1903.


Sint-Jacop

Oude Koornmarkt 17 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Oude Koornmarkt 52 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Joseph Kennes uit 1874. Opdrachtgevers waren de heer F. Raas en zussen, die hier een kruidenierszaak en een ‘dépôt de biscuits anglais’ uitbaatten. F.A.J. Raas liet in 1892 de winkelpui vernieuwen door de aannemer Guillaume Rooses. Het pand werd omstreeks 2005 grondig verbouwd met een nieuw gevelfront.

Opdrachtgever van

Winkelpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Isabellalei 2 (Antwerpen)
Winkelpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Isabellalei en Sint-Vincentiusstraat, naar een ontwerp door de architect Charles Seldenslach uit 1879, opgetrokken in 1880. Opdrachtgever en uitvoerder was de aannemer Corneille Joseph Kennes, die in 1874 voor eigen rekening ook het aanpalende burgerhuis Isabellalei 4 had opgetrokken.


Thema's

Ontwerper van

Edelinckstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kennes [online], https://id.erfgoed.net/personen/9146 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.