Arie Landwaard werd geboren te Antwerpen, en verkreeg in 1939 de Nederlandse nationaliteit. Zijn Nederlandse ouders Arie Landwaard (Muiden, 1874-Antwerpen, 1963) en Trijntje Donker (Mijdrecht, 1875) huwden in 1903 te Amsterdam en vestigden zich datzelfde jaar in Antwerpen. Vader Landwaard werkte als meestergast en later gerant van de Melkerij Systeem Pasteur in de Balansstraat. Zij hadden een dochter uit het eerste huwelijk van Trijntje Donker, Johanna Griffioen (°Amsterdam, 1900), en kregen te Antwerpen in 1904 een dochter Jeannette en in 1905 een zoon, de latere architect Arie Landwaard.
Landwaard was als architect hoofdzakelijk werkzaam in en om Antwerpen. Doorheen zijn loopbaan lijkt hij consequent te hebben vastgehouden aan de modernistische vormentaal, zij het eerder ingetogen. Vanaf 1933 was Landwaard net als René Cnoops, Jan Jacobs, Karel Mattheussen en Gustaaf Van Meel actief in de Tentoonstellingswijk. Hier ontwierp hij een tiental (opbrengst)woningen in gematigde modernistische stijl. Van zijn realisaties in de Tentoonstellingswijk werden er in juli 1936 enkele gepubliceerd in het toonaangevende Belgische architectuurtijdschrift Bâtir: de woning Gyselaers en de woning Elen in de Vlaamsekunstlaan en de woning De Pauw-De Vos in de Tentoonstellingslaan. In 1935 werd Landwaard lid van de K.M.B.A, en in de periode 1939-1940 was hij een vrije leerling aan de Hogeschool van Delft. In of kort voor 1939 startte ook de langdurige samenwerking met architect François Dens. Over zijn latere oeuvre is vooralsnog weinig geweten. Hij overleed in 1982.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Vlaamsekunstlaan 12 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in gematigd modernistische stijl, naar een ontwerp uit 1935 van architect Arie Landwaard in opdracht van de gezusters Ludovica en Amalia Coertjens.
Oude Koornmarkt 18-20 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, 1591 gedateerd op een gevelsteen.
Camille Huysmanslaan 83, Serigiersstraat 30, Volhardingstraat 70-76 (Antwerpen)
Complex van zes eengezinswoningen naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen uit 1932. Het geheel bestaat uit vier seriewoningen en uit twee vrijstaande woningen.
Volhardingstraat 73 (Antwerpen)
Flatgebouw in modernistische stijl, naar een ontwerp van architect Arie Landwaard in 1936-1937 gebouwd op de hoek van Volhardingstraat en de Karel Weylerstraat. Het gebouw werd opgericht voor rekening van juffrouw Johanna Griffioen, juffrouw Jeanette Landwaard en de architect zelf om te dienen als eigen architectenpraktijk en als opbrengstpand.
Camille Huysmanslaan 110-114 (Antwerpen)
Aaneensluitende meergezinswoningen in modernistische stijl naar ontwerp van architect J.-L. René Grosemans. In het rechter pand (nummer 110) richt Grosemans zijn bureau en eigen woning in, naar ontwerp uit 1934. De aanpalende gekoppelde appartementswoningen zijn een jaar later ontworpen in opdracht van het echtpaar Georgius en Emma Callens-Stasse. Eén van deze appartementen was omstreeks 1937 wellicht bewoond door de opdrachtgevers.
Tentoonstellingslaan 44 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning met drie bouwlagen onder plat dak, gebouwd in opdracht van E. De Pauw-De Vos naar een ontwerp uit 1935 van de in Antwerpen wonende Nederlandse architect Arie Landwaard. De Pauw was technisch directeur bij de Oostendse scheepswerf Béliard Crighton.
Vlaamsekunstlaan 52 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning uit 1934, gebouwd voor Carolus Elen, naar een ontwerp van de architect Arie Landwaard. De bouwwerken zijn uitgevoerd door aannemer Simons, gevestigd Van Trierstraat 48.
Vlaamsekunstlaan 19 (Antwerpen)
Meergezinswoning in zakelijke art-decostijl uit 1934 gebouwd als opbrengsteigendom voor J. Gyselaers-Bonte, naar een ontwerp van de in Antwerpen wonende architect Arie Landwaard.
Ryckmansstraat 29 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning uit 1935, gebouwd als opbrengsteigendom voor ingenieur elektriciteit Jules Hans naar een ontwerp van de in Antwerpen wonende architect Arie Landwaard.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landwaard [online], https://id.erfgoed.net/personen/9186 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.