Collectief

Bilmeyer - Claes

ID
9216
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9216

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Harmoniestraat 156-158 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van de Harmoniestraat en de Lange Lozanastraat, naar een ontwerp door de architecten Edouard Bilmeyer en Henry Claes uit december 1931, opgetrokken in 1932. Opdrachtgever was de Naamlooze Maatschappij “Mansio”, een vastgoedmaatschappij opgericht voor de bouw en het beheer van de flat, met als afgevaardigd beheerder de heer Simons.


Architectenwoning August Cols

Tabakvest 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl als eigen woning gebouwd door de architect August Cols, naar een ontwerp uit 1894. Aannemer was Victor Merckx-Verellen. In 1899 uitgebreid met een links aanpalend pakhuis en in 1930 verhoogd en inwendig verbouwd. Gesloopt voor een nieuwbouwpand op de hoek van Tabakvest en Langegang.


Burgerhuis met decoratief reliëf

Veltwijcklaan 97 (Antwerpen)
Burgerwoning in art deco naar een ontwerp door de architecten Eduard Bilmeyer en Henri Claes uit 1927.


Drie modernistische winkelhuizen

Dorpstraat_EK 27-29 (Antwerpen)
Ensemble van drie gekoppelde winkelhuizen in modernistische stijl waarvoor bouwaanvraag van 1938. Opgetrokken in opdracht van T. Van Goidsenhoven en naar ontwerp van de architecten Eduard Bilmeyer en Henri Claes.


Eengezinswoning

Kristus-Koningplein 4 (Antwerpen)
Half vrijstaande eengezinswoning in nieuwe zakelijkheid, waarvoor bouwaanvraag van 1936 naar ontwerp van E. Bilmeyer en H. Claes.


Godshuis Bontwerkersplaats

Wolstraat 37/2, 37/4, 37/6, 37/10, 37/12-13 (Antwerpen)
Gewezen godshuis van het bontwerkersambacht ten behoeve van zieke en arme leden en hun weduwen, daterend uit de 15de eeuw. Gebouwen met traditionele kern uit de 17de eeuw rond een binnenplaats met hardstenen pomp.


Heilig Hartbeeld

Van De Weyngaertplein zonder nummer (Antwerpen)
Verguld standbeeld van Jezus Christus met uitgestrekte handen, van beeldhouwer Dechin.


Jongensgemeenteschool en onderwijzerswoning

Pastoor Goetschalckxstraat 57-59 (Antwerpen)
Voormalige jongensgemeenteschool, heden Stedelijke basisschool Ter Donk. Hoofd- en bijgebouwen op groot terrein rond centrale speelplaats tegen de straatkant.


Kasteeltje Hof Mertens of Gulden Poort

Veltwijcklaan 1 (Antwerpen)
Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder gecombineerde leien bedaking, in neo-Vlaamserenaissance-stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Pensionnat du Sacré-Coeur

Lamorinièrestraat 148-150 (Antwerpen)
Meisjeskostschool en klooster met kapel van de Dames du Sacré-Coeur, in twee fasen opgetrokken tussen 1905 en 1914, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer.


Waterkasteel Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een landschapspark, en een neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.


Thema's

Ontwerper van

Markt

Quellinstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bilmeyer - Claes [online] https://id.erfgoed.net/personen/9216 (Geraadpleegd op )