Persoon

Kerckx, Jan Baptist

ID
9217
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9217

Beschrijving

Jan Baptist Kerckx (1853-1915) was een Antwerps beeldhouwer, ornamentist en leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Met zijn echtgenote Mathilde Coppens (° Antwerpen, 02/12/1850), had hij vijf kinderen. Zijn oudste zoon was Karel-Jan Kerckx, die sieraadbeeldhouwer was en woonde in de Generaal Capiaumontstraat 10. Twee van zijn dochters Maria Sylvia Kerckx en Joanna Mathilda Kerckx, huwden met de gebroeders Van Beurden, die eveneens deel uitmaken van een kunstenaarsfamilie. Maria huwde met "artistschilder" Gerard Alfons Van Beurden, Joanna huwde met zijn broer Jan Frans Corneel Van Beurden, een bouwmeester die vooral onder de voornaam John gekend is.

Over zijn oeuvre is niet veel informatie verzameld. Hij maakte in 1909 de bekende, en als monument beschermde kopie van het beeldje van Teun de Eierboer, werkte mee aan het boerenkrijgmonument in Herentals, tekende het ontwerp voor de twee monumentale lantaarnpalen voor het Centraal Station en was betrokken bij de constructie van “Oud Antwerpen” op de Wereldtentoonstelling van 1894. Werkend lid van de in 1897 door Frans Van Kuyck opgerichte maatschappij “De Kunst in het Openbare Leven”.

In 1909 werkt Jan Kerckx mee aan de inrichting van de Vlaamse Opera. Hij staat er in voor de ornamenten van de gelagzaal op de begane grond van het schermenmagazijn. Het briefpapier dat we in het dossier van deze werken aantreffen, vermeldt volgende informatie: Sieraad-Beeldhouwer Jan Kerckx / Ornementen in steen, plaaster enz. / Modellen voor Brons / Ornementering van zalen / Fabriek van mouluren getrokken in wit / Antwerpen 1885: Eere-Diploma in Collectiviteit / Parijs 1885: Zilveren Medaille / Antwerpen 1885: Zilveren Medaille.

Jan Baptist Kerckx woonde op de Mechelsesteenweg 113 in Antwerpen en liet eind 19de eeuw een buitenverblijf bouwen in Sint-Mariaburg in Ekeren, dat op dat moment een zeer populair vakantieoord was in het nog landelijke gebied in de rand rond Antwerpen. In 1910 liet hij deze vakantiewoning uitbreiden en verbouwen naar ontwerp van zijn schoonzoon John Van Beurden, die hoogstwaarschijnlijk ook de plannen voor de vakantiewoningen voor zijn twee dochters op het aangrenzende perceel in de Fortuinstraat tekende. Van Beurden tekende ook de verbouwing van de woning van Kerckx op de Mechelsesteenweg en de plannen voor twee nieuwe woningen voor zijn kinderen in de Generaal Capiaumontstraat in Zurenborg (Berchem).

  • Stadsarchief Antwerpen, 480 # 3767 (Opera).
  • Informatie uit het archief van de bewoners van Villa Carlo, Fortuinstraat 15, Ekeren (10 maart 2014)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gedenkzuil

Godefriduskaai (Antwerpen)
In 1803 werd door Napoleon de aanleg van een dok met tijsluis en voorhaven ten noorden van de stad Antwerpen en van 1.500 meter kaai aan de Schelde bevolen.


Monument Belgisch-Congo

Rubenslei (Antwerpen)
Herdenkingsmonument voor de annexatie van Belgisch-Congo, naar een ontwerp door de stadsarchitect Emiel Van Averbeke, en de beeldhouwers Jules Baetes en Jan Kerckx, opgericht in 1911.


Teun de Eierboer

Eiermarkt (Antwerpen)
Eertijds stond aan het uiteinde van de Eiermarkt een openbare pomp bekroond met het beeld van Teun de Eierboer. In 1909 besloot de Stad Antwerpen tot het plaatsen van een kopie tegen de noordgevel van de Grand Bazar, met een nieuw beeld door Jan Kerckx.

Uitvoerder van

Boerenkrijgmonument

Grote Markt (Herentals)
Monument van 1898, ter nagedachtenis van de slag bij Herentals, naar ontwerp van Ernest Dieltiëns uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.


Vlaamse Opera

Franklin Rooseveltplaats 8, Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2-8 (Antwerpen)
Monumentaal operagebouw in beaux-artsstijl, opgericht door de stad Antwerpen in 1904-1907, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, vanaf 1905 met medewerking van Emiel Van Averbeke.

Opdrachtgever van

Kunstenaarswoning Alfons Van Beurden

Generaal Capiaumontstraat 25 (Antwerpen)
Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet in 1911 deze woning bouwen voor zijn dochter en haar echtgenoot, kunstenaar Alfons Van Beurden. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx en de broer van Alfons, architect John Van Beurden.


Villa Carlo

Fortuinstraat 15-17 (Antwerpen)
Villa Carlo is een dubbelwoning in cottagestijl die rond 1908 werd gebouwd als vakantiewoning voor de familie Kerckx.


Villa Kerckx

Bist 66 (Antwerpen)
Deze villa in cottagestijl werd in twee fases gebouwd als vakantiewoning voor Jan Baptist Kerckx-Coppens, beeldhouwer in Antwerpen. Het huidige uitzicht van het huis kwam tot stand in 1910.


Woning van beeldhouwer Karel-Jan Kerckx

Generaal Capiaumontstraat 27 (Antwerpen)
Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet deze woning in 1913 bouwen voor zijn zoon Karel-Jan, die eveneens beeldhouwer was. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx, architect John Van Beurden.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerckx [online], https://id.erfgoed.net/personen/9217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.