Karel-Lodewijk (Charles-Louis) De Pauw was, samen met baron J.-B. Bethune, de oprichter van de Sint-Lucasscholen. Hij kreeg een artistieke opvoeding in de huiskring en in de avondschool van de Brusselse academie. In 1853 werd hij broeder van de christelijke scholen. Zijn kwaliteiten als pedagoog en tekenaar maakten hem tot spilfiguur van het onderwijs in de nieuwe religieuze en nationale kunst die geïnspireerd was op gotische middeleeuwse modellen. De naam van broeder Marès-Joseph is verbonden met de scholen die hij oprichtte en/of leidde in Gent (1862-88), Schaarbeek (1886/1888-97) en Sint-Gillis (1897/1904-14), met het gilde van Sint-Lucas en Sint-Jozef (1885) evenals met het Bulletin des Métiers d'Art. Zijn architecturale oeuvre is nauwelijks bekend omdat het anoniem is gebleven. Naast de scholen die hij leidde, bouwde hij kapellen en kloosters in Gent, Groot-Bijgaarden en Leuven. Hij tekende eveneens het eerste ontwerp voor de basiliek van het Heilig Hart in Brussel (1903).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Hendrik Placestraat 43-45 (Dilbeek)
Voormalige abdij van de benedictinessen, grotendeels afgebroken rond 1800; tijdens de 19de eeuw in gebruik als privé-landgoed met het voormalige priesterhuis als residentie en de hoeve als cichoreibranderij, omringd door een landschappelijk park van bijna 7 hectare.
Sint-Amandsplein (Grimbergen)
De huidige pomp met kapel werd in 1890 opgericht naar ontwerp van broeder Joseph Marès, medeoprichter van de Sint-Lucasscholen te Gent en Schaarbeek. In 1892 plaatste men het gewijde Sint-Amandusbeeld in de nis.
Oorderseweg 8 (Antwerpen)
Het voormalige Sint-Lambertusinstituut bestaat uit een T-vormig gebouw uit circa 1908 en naar plannen van broeder Marès-Jozef.
Hendrik Placestraat 43-49, 43A-B (Dilbeek)
Belangrijk voormalig ommuurd abdijcomplex gelegen ten zuidwesten van de dorpskern van Groot-Bijgaarden tegen de grens met Dilbeek.
Coupure 267-271, 275 (Gent)
Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd in 1875 ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens. Sober bakstenen gebouw in neogotische stijl, refererend aan de 13de-eeuwse vroeggotiek, van vier traveeën met lager koor van twee traveeën onder steile leien zadeldaken tussen zijaandaken, zeshoekig houten dakruiter onder hoge naaldspits en houten dakkapelletjes. Ten oosten werd een kapittelzaal van drie traveeën onder parallel zadeldak aangebouwd en een sacristie met tuitgevel onder haaks, achteraan afgewolfd dak. Aan de Coupure gebouwen in baksteenarchitectuur met eclectische inslag, boven de deur gedateerd 1894, gedeelte links ervan op cartouches op borstwering gedateerd 1908. Hoofdingang geaccentueerd door tuitgevel en gevelnis met Mariabeeld.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Pauw [online], https://id.erfgoed.net/personen/9226 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.