Persoon

Semal, Hubert

ID
9234
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9234

Beschrijving

Hubert Semal, zoon van de Opwijkse architect Paul Semal (1891-1975), was gehuwd met Maria Poels, dochter van beeldhouwer Albert Poels met wie Semal regelmatig samenwerkte. Zo ontwierp Semal in 1963 voor Poels een woning met atelier in de Arthur Matthyslaan 63 te Borgerhout. In zijn eigen praktijkwoning, Arthur Matthyslaan 59 (1966), integreerde Semal sculpturen van zijn schoonvader. Ook van de woning Celis aan de Nieuwdreef 110 in Merksem liet Semal door Albert Poels de gevel decoreren. Andere gezamenlijke realisaties zijn onder meer het monument 'Leda en de Veerman' aan de Durme te Hamme en het 'Wittemonument' op het marktplein van Zichem, beide gerealiseerd in opdracht van De Vlaamse Toeristenbond.

De architectuur van Semal is net als die van zijn vader overwegend modern. Tot het einde van de jaren 1970 ontwierp Semal vooral privéwoningen in de Antwerpse rand. Daarna tekende hij met grote regelmaat voor de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning en voor het Gemeentekrediet van België, later Dexia. Voor het Gemeentekrediet realiseerde Semal in de jaren 1980 en 1990 een vijftiental bankfilialen in een functionele moderne stijl die het midden hield tussen brutalisme en postmodernisme.

- Archief bewaard in provinciaal architectuurarchief Antwerpen

- 1955: diploma architect Sint-Lucas Schaarbeek

- 1957: eerste prijs VAV voor Expo-villa "Beter Wonen"

  • GOFFIN G. e.a. 2005: Modern bouwen in Brasschaat 1945-1975, Roeselare, 149.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw van Hubert Semal

Dokter Maurice Timmermanslaan 91-93 (Antwerpen)
Appartementsgebouw uit 1958-1959 opgetrokken op twee dan nog onbebouwde percelen weiland, in opdracht van onderwijzer Karel Matheussen en Julienne en Lea Van Daele en naar ontwerp van architect Hubert Semal (zie metalen gevelplaat).


Bel-etagewoning in naoorlogs modernisme

Arnold Vrancxlaan 16 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme, gebouwd naar een ontwerp door architect Hubert Semal uit 1963, in opdracht van Fernand Devaux uit Borgerhout.


Bel-etagewoning in naoorlogs modernisme

Boekenberglei 195 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme, gebouwd naar een ontwerp door architect Hubert Semal uit 1970, in opdracht van het echtpaar A. Goris-Van Cleemput uit Deurne. De woning, een gaaf en representatief voorbeeld van de naoorlogse bel-etagewoning, onderscheidt zich van de andere woningen in de gevelwand door zijn asymmetrische gevelcompositie en uitgesproken materiaalgebruik.


Laat-modernistische villa

Laar 221 (Antwerpen)
Villa in laat-modernistische stijl in opdracht van L. De Bruyn en naar ontwerp van architect Hubert Semal uit 1969. Baksteenbouw van een bouwlaag op betonnen skelet.


Woning Celis

Nieuwdreef 110 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme, gebouwd naar een ontwerp door architect Hubert Semal uit 1970, in opdracht van het bevriende koppel Celis. Volgens inscriptie in de rechtse dagkant van de toegang zijn de werken uitgevoerd door aannemer Steynen en opgeleverd op 12 april 1971.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semal [online], https://id.erfgoed.net/personen/9234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.