Persoon

Creten, Victor

ID
929
URI
https://id.erfgoed.net/personen/929

Beschrijving

Er is weinig bekend over het leven van Victor Creten. Hij werd in 1878 geboren te Schaarbeek. In 1893 begon hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel architectuur te studeren. Hij kende een schitterende loopbaan als architect en ontwierp onder meer de ‘Grand Bazar’ en de ‘Bon Marché’ in de Nieuwstraat in Brussel, de pastorie (Schoorbakkestraat 15) en de Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Catharina (Schoorbakkestraat) in Diksmuide, alsook een handelspand, Bondgenotenlaan 69-71, in Leuven. Hij werkte na de Eerste Wereldoorlog mee aan de heropbouw van het dorp Pervijze. Van 1909 tot 1920 was hij lid van de Société Centrale d’Architecture de Belgique. In 1921 werd hij professor in decoratieve compositie aan het Instituut Bisschoffsheim in Brussel. Hij was tevens schilder, aquarellist en ontwerper van affiches. Zijn voorliefde ging uit naar landschappen, marines en stillevens. Hij legde zich ook toe op de studie van planten en tuinen. Hij overleed in 1966.

Bron: DECOODT H., Beschermingsdossier DW002457.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Handelspand

Bondgenotenlaan 69 (Leuven)
Ruim pand in 1921 door architect V. Créten geconcipieerd, met imponerende voorgevel in wederopbouwstijl aan de Bondgenotenlaan en sobere achtergevel uitziend in de Lepelstraat.


Oorlogsmonument

Grote Markt zonder nummer (Aarschot)
Het oorlogsgedenkteken in blauwe hardsteen, van beeldhouwer Pieter Braecke, is samengesteld uit een gedenkzuil met standbeeld, een schermvormige halfhoge en gebogen muur en een plint met smeedijzeren hekje.


Oorlogsmonument

Markt zonder nummer (Halen)
Monument opgericht door de Touring Club van België gelegen op de markt ten zuiden van de kerk.


Oorlogsmonument voor militaire en burgerlijke slachtoffers

Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer (Oostende)
Oorlogsgedenkteken voor de Oostendse militairen, gesneuveld op het ereveld, voor de geallieerde soldaten, gesneuveld en begraven in Oostende en voor de burgerlijke slachtoffers uit Oostende. Het gedenkteken werd in oorsprong gerealiseerd door beeldhouwer Pieter Braecke en architect Victor Creten.


Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Katharina (Pervijze)

Schoorbakkestraat zonder nummer (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk, toegewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Katharina. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof. Omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug, ten westen toegangshekken tot de kerk tussen bakstenen pijlers, eveneens toegang ten zuidoosten.


Pastorie

Schoorbakkestraat 15 (Diksmuide)
Pastorie, heropgebouwd in 1922 (zie jaarsteen) naar ontwerp van de Brusselse architect V. Creten. Eenvoudige gele baksteenbouw op L-vormige plattegrond, rechts trapgevel.


Standbeeld van Justus Lipsius

Bondgenotenlaan zonder nummer (Leuven)
Standbeeld van de humanist, latinist en historicus Justus Lipsius, vanaf 1592 professor aan de Leuvense universiteit, opgericht in 1909. Hoge arduinen sokkel in neoclassicistische stijl en bronzen beeld.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Creten [online] https://id.erfgoed.net/personen/929 (Geraadpleegd op )