Persoon

Oppeel, Etienne

ID
9294
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9294

Beschrijving

Architect uit Deurne (Antwerpen), actief in de tweede helft van de 20ste eeuw.

In 1945 verhuist de familie Oppeel van Deinze naar Antwerpen. Vader Oppeel is schrijnwerker, zoon Etienne volgt een architectuuropleiding. Na een eerste jaar architectuur aan Sint-Lukas in Gent, zet Etienne Oppeel zijn opleiding verder aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij in 1948 zijn diploma behaalt. Hij volgt er drie jaar les in het atelier van Antoon De Mol.

Tijdens zijn militaire dienst is de jonge architect werkzaam op de dienst militaire gebouwen. Na een stage bij René Grosemans, is Oppeel een tijdlang medewerker op het architectenbureau van Louis Stynen in Borgerhout, waarna hij een eigen praktijk in Deurne begint. In 1953 bouwt hij zijn eigen woning op de Venneborglaan in Deurne. Hiermee geeft hij uiting aan zijn uitgesproken voorkeur voor het modernisme. Een voorkeur waar hij bij de opdrachten die hij krijgt soms van afwijkt, om tegemoet te komen aan de klant.

Het oeuvre van Etienne Oppeel bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen in het Antwerpse, vooral in Deurne, Borgerhout, Turnhout, Schilde, Schoten en ’s Gravenwezel. Ook een aantal appartementsgebouwen staan op zijn oeuvrelijst. Hij kreeg van de gemeente Deurne de opdracht twee scholen te realiseren: de handelsschool op de Confortalei en de technische school op de Schotensesteenweg.

Oppeel werkt verder als zelfstandig architect tot op zijn zeventigste. Op het einde van zijn carrière voert hij gerechtelijke expertises uit.

  • Bron: Gesprek met Etienne Oppeel, Deurne, 9 juni 2016.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Etienne Oppeel

Venneborglaan 79 (Antwerpen)
Ruime burgerwoning van drie bouwlagen onder platte bedaking, in modernistische bouwstijl met markante kwartholle gevel, ontworpen in 1953.


Gemeentelijk instituut voor buitengewoon secundair onderwijs

Schotensesteenweg 250-252 (Antwerpen)
Schoolcomplex in laat-modernistisch baksteenbrutalisme, in 1972-1973 ontworpen door de Deurnese architect Etienne Oppeel als gemeentelijk instituut voor buitengewoon secundair onderwijs met ateliers voor afdelingen metaal, bouw, en hout. Het geheel kwam tussen 1976 en 1988 in drie bouwfasen tot stand.


Groepsbebouwing van burgerhuizen en winkel

Leeuwlantstraat 39, Plankenbergstraat 80-82 (Antwerpen)
Symmetrisch uitgewerkt hoekensemble van een eclectisch winkelhuis met appartementen en twee flankerende neoclassicistische burgerhuizen, in 1906 gebouwd als opbrengsteigendom voor weduwe Eulalie Bosschaert-Du Bois.


Halfvrijstaand burgerhuis Hofman

Serigiersstraat 22 (Antwerpen)
Halfvrijstaand burgerhuis in naoorlogs modernisme, gebouwd in 1957 in opdracht van A. Hofman naar een ontwerp door architect Etienne Oppeel uit 1956. De woning werd bij de bouw voorzien van een schuilkelder.


Hoekensemble van een winkel en burgerhuizen

Lundenstraat 46-48, Plankenbergstraat 27 (Antwerpen)
Symmetrisch uitgewerkt hoekensemble van een eclectisch winkelhuis met appartementen en twee neoclassicistisch geïnspireerde burgerhuizen, in 1908 gebouwd als opbrengsteigendom in opdracht van graaf René-Philippe Van de Werve de Vorsselaer en diens echtgenote Louise Anne Bosschaert. De identiteit van de architect laat zich vooralsnog niet achterhalen.


Technische school voor handel en administratie, met wijkbibliotheek

Confortalei 173, 173A (Antwerpen)
Schoolgebouw in naoorlogs modernisme, in 1962 ontworpen door de Deurnese architect Etienne Oppeel als middelbare technische school voor handel en administratie, met wijkbibliotheek. Het complex werd tussen 1965-1970 in één fase gebouwd op het terrein van de gemeenteschool 'Lackbors'. Een kunstwerk van keramist Walter van den Panhuyzen is verwerkt in het parement van de straatgevel.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oppeel [online], https://id.erfgoed.net/personen/9294 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.