Persoon

Baeckelmans, Joseph

ID: 9320   URI: https://id.erfgoed.net/personen/9320

Beschrijving

Bouwmeester.

Zoon van architect François Baeckelmans, neef van architect Louis Baeckelmans.

Hij overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is gefusilleerd weerstandslid: hij werd veroordeeld voor spionage en daarvoor terechtgesteld in Schaarbeek.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 28 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning met opvallende hoektoren werd in 1908 ontworpen door bouwmeester Joseph Baeckelmans. Hij ontwierp woningen in fantasierijke bouwstijlen voor de hogere burgerij.


Eclectisch burgerhuis van Joseph Baeckelmans

Waterloostraat 65 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd samen met de vier aansluitende woningen gerealiseerd als een heterogeen, eclectisch ensemble naar ontwerp van Joseph Baeckelmans. Hij maakte het bouwdossier op in 1903.


Ensemble in art nouveau

Guldenvliesstraat 62-66 (Antwerpen)
Dit ensemble in een fantasierijke art nouveau werd samen met de twee aansluitende woningen in de Guldenvliesstraat 60 en de Waterloostraat 65 gerealiseerd als een heterogeen, eclectisch ensemble naar ontwerp van Joseph Baeckelmans.


Ensemble in art nouveau

Dolfijnstraat 55-59 (Antwerpen)
Dit ensemble in art nouveau werd ontworpen in 1905 door Joseph Baeckelmans voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble in art nouveau van Joseph Baeckelmans

Waterloostraat 49-51 (Antwerpen)
In 1905 ontwierp architect Joseph Baeckelmans dit ensemble van twee art-nouveauwoningen voor zijn moeder, de weduwe van bouwmeester Frans Baeckelmans.


Ensemble van drie eclectische burgerhuizen

Dolfijnstraat 61-65 (Antwerpen)
Dit ensemble in een eclectische stijl werd ontworpen in 1909 door Joseph Baeckelmans voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Nieuwstraat 93-95 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Lange Nieuwstraat en Parochiaanstraat, gebouwd in opdracht van de weduwe Moureau, naar een ontwerp door de architect Joseph Baeckelmans uit 1912. Het Sint-Jan-Nepomucenusbeeld dat zich sinds 1756 op de hoek bevond, werd tegen de nieuwbouw herplaatst.


Kantoor- en woonpand in art-nouveaustijl

Rijnpoortvest 8-10 (Antwerpen)
Kantoor- en woonpand in art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Joseph Baeckelmans uit 1914. Opdrachtgever was de firma H. Fierens & Cie, een handel in meststoffen.


Neo-Vlaamserenaissance-winkelhuis

Guldenvliesstraat 60 (Antwerpen)
Heterogeen, eclectisch ensemble met winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en vier aansluitende woningen in de Guldenvliesstraat 62-66 en de Waterloostraat 65, naar ontwerp van Joseph Baeckelmans.