Persoon

Jochems, Frans Paul

ID
9328
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9328

Beschrijving

Frans Paul Jochems (1880-1949) werd in Antwerpen geboren en werkte al op 12-jarige leeftijd bij lithograaf en drukker Julien ’t Feld (1874-1933). In de kunst-ambachtschool Sint-Lucas, waar hij avondlessen volgde, werd Jochems talent opgemerkt, waardoor hij toegang kreeg tot de Antwerpse Academie en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Hij was er leerling van Thomas Vinçotte en werkte later in het atelier van Frans Joris, bij Josuë Dupon en Deckers. Na zijn studies kreeg Jochems heel wat opdrachten voor zowel openbaar als privé-werk. Hij ondernam studiereizen naar Parijs (waar hij de invloed van Rodin onderging) en Duitsland, en werkte een tijd in Londen. Zijn faam ging over de grenzen. Zijn “glorietijd” situeert zich in de periode van 1918 tot aan de wereldcrisis van 1930/31. Uit deze periode dateert een reeks oorlogsgedenktekens. Jochems ontwierp en vervaardigde oorlogsmonumenten voor Verviers (1920), Kruibeke (1920), Lommel (1923), Deurne (1924), Silsburg-Borgerhout (1924), Chaudfontaine (1926), Bever (1927) en Waremme (sine dato). De oorlogsgedenktekens van van Lommel en Bevers zijn identiek, en gelijken sterk op dat van Waremme.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Oorlogsmonument

Kerkplein zonder nummer (Lommel)
In 1920 werd ter nagedachtenis van de Lommelse gesneuvelden in de schaduw van de kerktoren een monument opgericht. Het bronzen beeld is van de hand van de Antwerpse kunstenaar Frans Jochems.


Oorlogsmonument

Plaats zonder nummer (Bever)
Het oorlogsgedenkteken bestaat uit een gestileerde hardstenen sokkel waarop een naar de overwinningsgodin Nikè verwijzende gevleugelde vrouw in brons.


Oorlogsmonument en ereperk begraafplaats Silsburg

Herentalsebaan 576 (Antwerpen)
Rechthoekig, door hagen omzoomd ereperk voor de militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen met centraal een oorlogsmonument van Frans Jochems.


Oorlogsmonument ontworpen door Frans Jochems

Hooftvunderlei zonder nummer (Antwerpen)
Ten noorden van het Sterckxhof is het witstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog , en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gelegen, uit 1924 van de hand van Fr. Jochems.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Strijdhoflaan 18 (Antwerpen)
Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.


Sterckshof

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)
Kasteel met oude kern, heropgebouwd in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1931-38 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jochems [online] https://id.erfgoed.net/personen/9328 (Geraadpleegd op )