Persoon

Van de Cappelle, Jean Baptiste junior

ID
9338
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9338

Beschrijving

Zoon van de architect-aannemer Jan Baptiste Van de Cappelle.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
Voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster. De pseudo-basilicale kerk in de Holstraat is een volwaardig onderdeel van het Dominicanenklooster. De kerk werd in 1852 ontworpen door Jan Baptiste Van de Cappelle junior.


Filatures & Tissage Vincent

Korianderstraat 23-31 (Gent)
Dubbelhuis van acht traveeën en drie bouwlagen van 1847, naar ontwerp van architect Van de Cappelle.


Klooster van de arme klaren-coletinnen

Sint-Elisabethplein 13 (Gent)
Oorspronkelijk klooster gesticht in de Goudstraat in 1442. De huidige kloostergebouwen dateren van 1834. Het kloosterpand omvat twee gelijklopende vleugels verbonden door een haakse kapelvleugel en een recente bouw. Bakstenen straatgevel van tien traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit derde kwart 19de eeuw wat de vier rechtertraveeën betreft, de zes linkertraveeën werden slechts in 1922 in dezelfde stijl voor de kapelvleugel gebouwd.

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Aldegonde

Dorpsstraat zonder nummer (Sint-Martens-Latem)
Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van de Cappelle [online] https://id.erfgoed.net/personen/9338 (Geraadpleegd op )