Persoon

Buysse, Robert

ID
9348
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9348

Beschrijving

Robert Buysse bouwde woningen in een stijl die zich situeert tussen het romantisch kubisme en een meer zakelijke baksteenarchitectuur. Hij gebruikte vlaggenmasten, erkers en keramische tegels en dakafboordingen als decoratieve accenten. Zijn hoekgebouwen, zoals op de hoek van de Patijntjestraat 91 en de Sportstraat, of op de hoek van de Phoenixstraat en de Zuidkaai krijgen een afgeronde vorm, die deze gebouwen een zeer expressief uiterlijk verleent.

In een artikel over de architect in Bâtir werd voornamelijk de klemtoon gelegd op de vooruitstrevende infrastructuur van de woningen, met afbeeldingen van de badkamer (met douche én een in de vloer verzonken badkuip, omringd door gele en zwarte mozaïek) en de modern ingerichte keuken.

(Bron: MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum, onuitgegeven proefschrift Universiteit Gent, 214)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw naar ontwerp van Robert Buysse

Patijntjestraat 87-89 (Gent)
Architect Robert Buysse ontwierp dit appartementsgebouw van twee traveeën en drie bouwlagen in een decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme, in opdracht van Firmin Hendrickx volgens een bouwaanvraag van 1937.


Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Rijsenbergstraat 82 (Gent)
Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met halfondergrondse garage, volgens een bouwaanvraag van 1938 naar ontwerp van Robert Buysse. Lijstgevel met uitspringende vernieuwde kroonlijst op consoles. Parement van gele baksteen in halfsteensverband met Dudok-voegen.


Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Sportstraat 185 (Gent)
Rijhuis van twee bouwlagen onder pannen lessenaarsdak met brede klimmende dakkapel, volgens bouwaanvraag van 1936 naar ontwerp van architect Robert Buysse, ook de inscriptie in de plint vermeldt: Rob. Buysse arch. Gand/ G. De Gezelle entrep. Gand. De bovenverdieping wordt geaccentueerd door een rechthoekige bakstenen erker met doorlopende beglazing van zevendelig venster.


Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Sportstraat 181 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, gebouwd in opdracht van aannemer Gérard De Gezelle volgens bouwplan van 1938 naar ontwerp van architect Robert Buysse, zie inscriptie links onderaan de erker: R. Buysse arch. Gent.


Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Sportstraat 183 (Gent)
Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen onder plat dak, volgens bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Robert Buysse, ook de inscriptie in de arduinen plint vermeldt: Rob. Buysse arch. Gand/ G. De Gezelle entr. Gand. Gevel met decoratief metselwerk van gele baksteen met dieperliggende horizontale voegen op een plint van blauwe hardsteen en bruine verticale dakpannen als gevelbeëindiging.


Hoekhuis

Phoenixstraat 2, Zuidkaai 1A (Gent)
Hoekhuis met de Zuidkaai, daterend van 1934, aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid, volgens plintopschrift naar ontwerp van architect R. Buysse. Horizontaal belijnde gevel van drie bouwlagen met typische oplossing van de halfcirkelvormige hoektravee onder piramidale afdekking.


Hoekhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Patijntjestraat 91 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen in romantisch kubisme onder een plat dak naar ontwerp van de Gentse architect Robert Buysse, volgens een bouwaanvraag van 1936 gebouwd in opdracht van Firmin Hendrickx.


Hoekhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Sportstraat 225 (Gent)
Drie verdiepingen tellend hoekhuis onder plat dak, volgens bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Robert Buysse, een gevelsteen boven de plint rechts naast de deur vermeldt: Rob. Buysse arche. Gand/ G. De Gezelle entr. Gand.


Modernistisch burgerhuis

Phoenixstraat 43-47 (Gent)
Burgerhuis in een zakelijk gerichte stijl onder invloed van de Amsterdamse School van Rob. Buysse, zie gevelsteentjes.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Buysse [online] https://id.erfgoed.net/personen/9348 (Geraadpleegd op )