Persoon

Crommen, Urbain

ID
940
URI
https://id.erfgoed.net/personen/940

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Urbain Crommen

Prinses Clementinalaan 20 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een laag zadeldak in art nouveau, gerealiseerd naar een bouwaanvraag uit 1909 als eigen woning en ontwerp van architect Urbain Crommen. Pand voorzien van behouden voortuinaanleg en sierlijk smeedijzeren hek.


Burgerhuis

Knokkestraat 7-11, 11A-B (Gent)
Art-nouveau-getint enkelhuis met drie bouwlagen volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Urbain Crommen van 1910.


Burgerhuis

Aannemersstraat 126 (Gent)
Dit burgerhuis in eclectische stijl met art-nouveaugetinte decoratie werd in 1908 ontworpen door architect Urbain Crommen, in opdracht van Jules Lippens-De Wachter. De rijwoning met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel is twee traveeën breed en telt drie bouwlagen boven een souterrain, onder een mank pannen zadeldak.


Burgerhuis

Bouwmeestersstraat 19-21 (Gent)
Dit burgerhuis in eclectische stijl met een neoclassicistische gevelindeling en -afwerking en een art-nouveauversiering, werd in 1907 ontworpen door architect Urbain Crommen. De opdrachtgever was Frédéric Wolters, professor aan de universiteit.


Burgerhuis

Bouwmeestersstraat 29 (Gent)
Dit burgerhuis in eclectische stijl met neoclassicistische gevelindeling en -afwerking, voorzien van decoratieve elementen in stucwerk in art-nouveaustijl, werd in 1907 ontworpen door architect Urbain Crommen in opdracht van ondernemer Camiel Focquet-Fassart.


Burgerhuis

Bouwmeestersstraat 57 (Gent)
Voor dit burgerhuis in neoclassicistische stijl, met integratie van sierelementen uit de art nouveau werd op 16 juli 1909 een bouwvergunning verleend. Architect Urbain Crommen ontwierp het in opdracht van Casemir Naudts, gelijktijdig met een identiek ontwerp voor de rechts aanpalende woning. De rijwoning met een bepleisterde lijstgevel telt drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak.


Burgerhuis

Bouwmeestersstraat 59 (Gent)
Voor dit burgerhuis werd op 16 augustus 1909 een bouwvergunning verleend. Architect Urbain Crommen ontwierp het in opdracht van Clara Baudts. Het ontwerp was identiek aan dat voor de links aanpalende woning, maar werd anders uitgevoerd waarbij gekozen werd voor een baksteenparement. De rijwoning betreft een twee traveeën breed enkelhuis van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.


Burgerhuis

Bouwmeestersstraat 31 (Gent)
Dit burgerhuis in eclectische stijl met neoklassieke gevelindeling en -afwerking, voorzien van decoratieve elementen in stuc in art-nouveaustijl, werd in 1907 ontworpen door architect Urbain Crommen. De opdrachtgever was R. Waerebeke-De Roose.


Burgerhuis

Bouwmeestersstraat 9, 9A (Gent)
Dit burgerhuis in eclectische stijl met een neoclassicistische gevelindeling en -afwerking en met art-nouveauversiering werd in 1909 gebouwd op vraag van Maurice Cruyt. Van de woning werd geen bouwdossier teruggevonden in het stadsarchief, maar het ontwerp kan toegewezen worden aan architect Urbain Crommen.


Burgerhuis naar ontwerp van Urbain Crommen

Koningin Fabiolalaan 8 (Gent)
Neoclassicistisch onderkelderd burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een zadeldak (pannen, evenwijdig met de straat), met rechts aanpalende doorrit naar de (paarden)stallen, volgens een bouwplan van 1913 gebouwd in opdracht van Jules Coppens naar ontwerp van architect Urbain Crommen.


Burgerhuis naar ontwerp van Urbain Crommen

Tentoonstellingslaan 34 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak met dakkapel onder gebogen fronton met vuurpot en een oeil-de-boeuf, volgens bouwaanvraag van 1913 met garage in de Leeuwstraat, opgericht in opdracht van Fr. Faché naar ontwerp van architect Urbain Crommen.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Muinklaan 18 (Gent)
Burgerhuis, volgens bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van architect Urbain Crommen. Gelegen achterin voortuintje met bewaard ijzeren hekwerk.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Visitatiestraat 158 (Gent)
Rijhuis in art-nouveaustijl, met twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1908 op de fries en volgens opschrift naar ontwerp van architect Urbain Crommen.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Lieven de Winnestraat 22 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van drie traveeën en drie bouwlagen, volgens een bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van architect Urbain Crommen, in opdracht van schilder Frans De Budt.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Tentoonstellingslaan 95 (Gent)
Intact bewaard burgerhuis, volgens bouwaanvraag van 1912 naar ontwerp van architect Urbain Crommen. Parement van grijswitte geperste bakstenen met royaal gebruik van arduin. De gevel is markant gedecoreerd met bijzondere tegels van de firma Helman.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Sint-Baafsplein 21 (Gent)
Breedhuis van één travee en drie bouwlagen, onder een mansardedak. Het eethuis met woongelegenheid op de bovenste verdieping, naar ontwerp van architect Urbain Crommen, dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Prinses Clementinalaan 42-48 (Gent)
Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect U. Crommen van 1911. Geglazuurd bakstenen parement op arduinen plint en dito banden. Gemarkeerde middentravee met gebogen erker en bekronend ijzeren hek op de bovenverdieping.


Burgerhuizen

Scheldestraat 56-58 (Gent)
Dit ensemble van twee burgerhuizen met eerder klassieke rechthoekige, getoogde muuropeningen in combinatie met uitgesproken versieringen in art-nouveaustijl, werd in 1907 ontworpen door architect Urbain Crommen in opdracht van Jozef Codron-Terryn. De twee identieke gespiegelde woningen hebben drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak en zijn voorzien van bepleisterde lijstgevels.


Eclectische eenheidsbebouwing

Scheldestraat 107-113 (Gent)
Dit ensemble van vier burgerhuizen in eclectische stijl werd in 1906 ontworpen door architect Urbain Crommen. Opdrachtgever was aannemer Camiel Focquet-Fassart, die verschillende panden in de wijk bouwde. Het hoekensemble bestaat uit vier woningen van drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak, met lijstgevels met een polychroom baksteenparement.


Eenheidsbebouwing

Bouwmeestersstraat 66, Scheldestraat 64, 64A-D (Gent)
Dit ensemble van een hoekhuis en burgerhuis met uitgesproken versieringen in art-nouveaustijl, werd in 1908 gebouwd in opdracht van goudsmid Jules Van Laere-Terrijn. Het hoekensemble vertoont stilistisch gelijkenissen met naburige ontwerpen van architect Urbain Crommen en kan aan deze architect worden toegeschreven. Het samenstel van drie bouwlagen omvat langs de Bouwmeestersstraat twee traveeën, gevolgd door een afgesnuite hoektravee en twee traveeën langs de Scheldestraat.


Neoclassicistisch burgerhuis

Scheldestraat 95, 95A-B (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl met achterliggende wasserij werd in 1906 ontworpen door architect Urbain Crommen. De rijwoning heeft een bepleisterde lijstgevel en telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch, pannen zadeldak.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Crommen [online] https://id.erfgoed.net/personen/940 (Geraadpleegd op )