Persoon

Fondu, Benoît

ID
9535
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9535

Beschrijving

Na een opleiding aan het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw in Vilvoorde en het Institut Supérieur Industriel Agronomique van Gembloux tot tuin- en landschapsarchitect, volgt Benoît Fondu in Londen een postgraduaat conservation of historic landscapes, parks and gardens. Tijdens de eerste jaren van zijn loopbaan werkt hij in verschillende ontwerpbureaus, vervolgens in het arboretum Waasland. In het arboretum van Kalmthout, geleid door Robert en Jelena De Belder, vergroot hij gedurende twee jaar zijn dendrologische kennis. Fondu blijft van 1982 tot 2000 als beheerder bij het arboretum betrokken.

Benoît Fondu’s oeuvre omvat zowel privé als openbare tuinen en parken, landschappen, groenaanleg, arboreta als speelpleinen in België, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Hij laat zich hiervoor in zijn bureau bijstaan door een klein maar multidisciplinair team.

Als landschapsarchitect, tuinbouwkundig adviseur en dendroloog neemt hij in 1987 als raadgever voor English Heritage deel aan de raming van de schade, toegebracht door de storm die dat jaar tal van parken en tuinen in Engeland verwoestte. De restauratie van het park van Seneffe (Henegouwen) en zijn rol als raadgevend tuinarchitect van het Provinciaal Domein van Chevetogne, waar hij de heraanleg en het duurzaam beheer van het park leidt, behoren tot zijn belangrijkste opdrachten op het vlak van de restauratie van historische tuinen en parken .

In de periode 1987-1999 sluit hij zich aan bij het Engels agentschap Landskip & Prospect en bij de historicus en tuinarchitect dr. Andrew A. Slater. Van 2000 tot 2005 is Fondu gastdocent aan het Hoger Instituut der Kempen in Geel.

  • DE HARLEZ DE DEULIN, N., 2008: Parcs et jardins hisoriques en Wallonie, Namur.
  • Informatie verstrekt door Benoît Fondu.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein Hofstade

Tervuursesteenweg (Zemst)
Domein voor recreatie en sportbeoefening, dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, na een kort 'populistisch' pretparkintermezzo, het licht zag, werd ontworpen door modernistisch georiënteerde architecten en stedenbouwkundigen, maar in de aanleg en de stoffering van het landschap zijn nog andere stijlinvloeden merkbaar, bijvoorbeeld 'Nouveau Jardin pittoresque'.


Domein Ronsevaal

Brusselbaan 2, Brusselse steenweg 211-213 (Aalst)
Het domein Ronsevaal omvat het eclectisch landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend landschappelijk aangelegd park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla Les Trembles, die in 1960 L-vormig uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jacquelin Taylor Robertson en voorzien werd van een eigen tuinaanleg door Russell Page.


Kasteeldomein De Bergen

Putberg 65-71 (Asse)
Eclectisch landhuis met neoclassicistische inslag gebouwd omstreeks 1913-1914 in opdracht van de Brusselse wisselagent Léon Vin naar ontwerp van architect Alfred Knein uit Etterbeek. Landhuis met bijgebouwen uit 1910-1914, omgeven door een park in landschappelijke stijl, oorspronkelijk bijna 10 hectare; opgesplitst in 1929; in de jaren 1990 heraangelegd en verrijkt met een landschappelijke vijver.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fondu [online], https://id.erfgoed.net/personen/9535 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.