Persoon

Cuvelier, Henri

ID: 955   URI: https://id.erfgoed.net/personen/955

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Autogarage naar ontwerp van architect H. Cuvelier

Frédéric Bruneellaan 3 (Ronse)
Zogenaamd "Vervoer - Verhuizingen Van Herpen". Autogarage gebouwd volgens bouwplan van 1941 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier voor A. Vindevogel.


Burgerhuis

Fostierlaan 43 (Ronse)
Neo-Lodewijk XVI-burgerhuis gesigneerd: "H. Cuvelier Architecte, 1927" sterk gelijkend op nummer 27 doch slechts met twee traveeën en met behouden, rijkelijk versierde rechter top met guirlandes en bloemmotieven. Korfboogdeur links met smeedwerk van "Ferronnerie d'Art, Oscar Dumont-Manage".


Burgerhuis

Gefusilleerdenlaan 33 (Ronse)
Statig burgerhuis met neo-Lodewijk XVI-kenmerken, volgens bouwplan en plintsteen naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, van 1929.


Burgerhuis

Fostierlaan 58 (Ronse)
Verzorgd en rijkelijk uitgewerkt burgerhuis met karakteristieke enkelhuisopstand met rechts zijrisaliet met erker en bekronende speelse top, volgens bouwplan en plintopschrift van 1929 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier. Parement van zand- en hardsteen.


Burgerhuis in art-decostijl

Viermaartlaan 21 (Ronse)
Art-decowoning met klassieke enkelhuisopstand en gecementeerd parement, volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


Burgerhuis neo-Lodewijk XVI-stijl

Charles Vandendoorenstraat 31 (Ronse)
Rijkelijk gedecoreerd burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens bouwplan van 1931 een verbouwing van twee woningen voor industrieel J. De Wael naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


Burgerhuis van 1924

Fostierlaan 27 (Ronse)
Burgerhuis gebouwd in 1924 voor de industrieel R. De Wael, volgens bouwplan en plintsteen naar ontwerp van architect Henri Cuvelier. Neo-Lodewijk XVI-voorgevel met zandstenen parement en arduinen plint.


College Sint-Antonius van Padua

Charles de Gaullestraat 10 (Ronse)
Oprichting van een bisschoppelijk college in Ronse door bisschop Delebecque in 1851 gehuisvest in de lokalen van het zwartzustersklooster. Na een typhusepidemie in 1855 verhuisd naar de Bruul in de school van de broeders van Goede Werken.


Eclectisch burgerhuis

Gefusilleerdenlaan 7 (Ronse)
Ruim burgerhuis in een eclectische stijl eigen aan architect Henri Cuvelier met neo-Lodewijk XVI-elementen gecombineerd met typische art-decomotieven, volgens bouwplan van 1929.


Eclectisch burgerhuis

Fostierlaan 54 (Ronse)
Eclectische burgerhuis, volgens plintopschrift en bouwplan eveneens naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, van 1927.


Herenhuis naar ontwerp van architect H. Cuvelier

Fostierlaan 52 (Ronse)
Herenwoning in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1927 door architect Henri Cuvelier voor de industrieel L. Waeterloos (volgens plintopschrift en bouwplan).


Herenhuis naar ontwerp van architect H. Cuvelier

Fostierlaan 40 (Ronse)
Intact behouden herenwoning in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1927 voor G. Cambier naar ontwerp van architect Henri Cuvelier (confer plintsteen). Behouden ijzeren hek van voortuin.


Herenwoning en bedrijf

Fostierlaan 53-55 (Ronse)
Imposante herenwoning en bedrijf in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in 1928 voor de industrieel Godisiabois-Pacco naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, uitgebreid met een garage in 1933 (zie bouwplannen en plintopschriften).


Huis Cuvelier

Jean-Baptiste Guissetplein 6 (Ronse)
Voormalige zogenaamd "Huis Cuvelier" gesticht in 1875 door E. Cuvelier, steenkapper, gespecialiseerd in blauwe en witte steen, marmer, beeldhouwwerk, schouwen, grafmonumenten, opgevolgd door zijn zoon architect Henri Cuvelier (zie gevelplaat).


Mechanische weverij Frantex

de Mérodestraat 14 (Ronse)
Voormalige mechanische weverij Frantex, opgericht in 1933 in bestaande gebouwen van de weverij O. Waterloos van 1922, thans stedelijke werkhuizen.


Neoclassicistisch herenhuis

Wijnstraat 40 (Ronse)
Goed bewaard herenhuis gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 door de industrieel Pierre Dopchie-Crocq, één van de vijf broers Dopchie, die zich sinds de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Ath in Ronse vestigde.


Neoclassicistische stadswoning

Generaal Pershingstraat 4 (Oudenaarde)
Neo-Lodewijk XVI-rijhuis van oorspronkelijk twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, van 1928 naar ontwerp van architect H. Cuvelier. Recent verhoogd met een volledig beglaasde dakverdieping naar ontwerp van architect J.P. Decordier.


Stadswoning

Fostierlaan 56 (Ronse)
Bakstenen rijhuis van drie traveeën volgens bouwplan van 1927 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Stadswoning in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 43 (Ronse)
Zeer kleurrijke, speelse en authentiek bewaarde art-decowoning, volgens plintopschrift en bouwplan van architect Henri Cuvelier, van 1932.


Stadswoning in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 26 (Ronse)
Kleurrijke art-decowoning volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, 1937.


Stadswoning met winkelpui

Abeelstraat 37 (Ronse)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met behouden bepleisterde en geschilderde eind 19de-eeuwse bovenverdieping en houten winkelpui volgens bouwplan van 1920 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Twee burgerhuizen

Olifantstraat 24-26 (Ronse)
Oorspronkelijk twee eind 19de-eeuwse burgerhuizen, sinds 1939 eigendom van de zusters augustinessen en aangepast als klooster.


Twee burgerhuizen

Charles de Gaullestraat 17-19 (Ronse)
Twee identieke rijhuizen in spiegelbeeld gebouwd op de nieuwe rooilijn met voortuintjes afgesloten door fraaie ijzeren hekken, volgens bouwplan en plintopschrift van 1927 en 1929 (voor hekken) naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Twee burgerhuizen

Viermaartlaan 37, 41 (Ronse)
Twee haast identieke burgerhuizen in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens bouwplannen beiden gebouwd voor A. Vandenhende naar ontwerp van architect H. Cuvelier, respectievelijk van 1929 (zie plintopschrift) en 1928.


Twee stadswoningen

Oswald Ponettestraat 38-40 (Ronse)
Twee samen ontworpen woningen in spiegelbeeld, twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, volgens bouwplan van 1914 naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


Vier stadswoningen in art-decostijl

Gomar Vandewielelaan 63-69 (Ronse)
Ensemble van vier rijwoningen in art-decostijl volgens bouwplan en plintopschriften naar ontwerp van architect Henri Cuvelier van 1936 in opdracht van de industrieel A. Gilleman.


Villa

Grote Herreweg 44 (Kluisbergen)
Villa gebouwd door André Reyntjens van de ertegenover gelegen maalderij in 1938 naar ontwerp van H. Cuvelier, zie bewaarde bouwplannen. Villa in art-decostijl, omringende tuin aan de straatzijde afgesloten door bakstenen muurtje in aangepaste stijl.


Villa

Saint-Sauveurstraat 75 (Ronse)
Alleenstaande villa in omhaagde tuin gebouwd als "maison de campagne" voor V. en M. Raevens in 1932 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Weverij Le Tilleul

Savooistraat 34 (Ronse)
Voormalige weverij zogenaamd "Le Tilleul", aan de Molenbeek gelegen achter nummer 36. Van 1968 af spinnerij van de groep zogenaamd "Utexbel", gesloten sedert augustus 1997.


Thema's

Ontwerper van

Fostierlaan