Persoon

Cuvelier, Henri

ID
955
URI
https://id.erfgoed.net/personen/955

Beschrijving

Zoon van steenkapper-aannemer Emile Cuvelier, vader van architect Paul Cuvelier.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Autogarage naar ontwerp van architect H. Cuvelier

Frédéric Bruneellaan 3 (Ronse)
Autogarage gebouwd volgens bouwplan van 1941 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier voor A. Vindevogel, vandaag met opschrift "Vervoer - Verhuizingen Van Herpen"


Burgerhuis

Fostierlaan 43 (Ronse)
Neo-Lodewijk XVI-burgerhuis gesigneerd: "H. Cuvelier Architecte, 1927" met rijkelijk versierde rechter top met guirlandes en bloemmotieven. Korfboogdeur links met smeedwerk van "Ferronnerie d'Art, Oscar Dumont-Manage".


Burgerhuis

Fostierlaan 54 (Ronse)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, van 1927.


Burgerhuis

Fostierlaan 56 (Ronse)
Bakstenen rijhuis van drie traveeën volgens bouwplan van 1927 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Burgerhuis

Fostierlaan 58 (Ronse)
Verzorgd en rijkelijk uitgewerkt burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, karakteristieke enkelhuisopstand met rechts zijrisaliet met erker en bekronende speelse top, volgens bouwplan en plintopschrift van 1929 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Burgerhuis in art-decostijl

Viermaartlaan 21 (Ronse)
Burgerhuis in art-decostijl met klassieke enkelhuisopstand en gecementeerd parement, volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


Burgerhuis in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 26 (Ronse)
Kleurrijke art-decowoning volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, 1937.


Burgerhuis in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 43 (Ronse)
Zeer kleurrijke, speelse art-decowoning, volgens plintopschrift en bouwplan van architect Henri Cuvelier, van 1932.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Gefusilleerdenlaan 33 (Ronse)
Statig burgerhuis met neo-Lodewijk XVI-kenmerken, volgens bouwplan en plintsteen naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, van 1929.


Burgerhuis neo-Lodewijk XVI-stijl

Charles Vandendoorenstraat 31 (Ronse)
Rijkelijk gedecoreerd burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens bouwplan van 1931 een verbouwing van twee woningen voor industrieel J. De Wael naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


Burgerhuis van 1924

Fostierlaan 27 (Ronse)
Burgerhuis gebouwd in 1924 voor de industrieel R. De Wael, volgens bouwplan en plintsteen naar ontwerp van architect Henri Cuvelier. Neo-Lodewijk XVI-voorgevel met natuurstenen parement en arduinen plint.


College Sint-Antonius van Padua

Charles de Gaullestraat 10 (Ronse)
Bisschoppelijk college met kapel naar ontwerp van ingenieur-architect E. Nève, ingehuldigd in 1883. Nieuwe vleugel op de speelplaats volgens bouwplannen van 1933 en 1935 naar ontwerp van architect H. Cuvelier. Nieuwe kapel en aansluitende vleugel in de Collegestraat volgens plans van 1940-1949 naar ontwerp van architect H. en P. Cuvelier; inhuldiging van de kapel in 1952.


Directeurswoning Dopchie

Wijnstraat 40 (Ronse)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 door de industrieel Pierre Dopchie-Crocq, één van de vijf broers Dopchie, die zich sinds de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Ath in Ronse vestigde.


Eclectisch burgerhuis

Gefusilleerdenlaan 7 (Ronse)
Ruim burgerhuis in een eclectische stijl eigen aan architect Henri Cuvelier met neo-Lodewijk XVI-elementen gecombineerd met typische art-decomotieven, volgens bouwplan van 1929.


Gekoppelde burgerhuizen

Oswald Ponettestraat 38-40 (Ronse)
Twee samen ontworpen woningen in spiegelbeeld, twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, volgens bouwplan van 1914 naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


Herenhuis naar ontwerp van architect H. Cuvelier

Fostierlaan 40 (Ronse)
Herenwoning in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1927 voor G. Cambier naar ontwerp van architect Henri Cuvelier (confer plintsteen).


Herenhuis naar ontwerp van architect H. Cuvelier

Fostierlaan 52 (Ronse)
Herenwoning in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1927 door architect Henri Cuvelier voor de industrieel L. Waeterloos (volgens plintopschrift en bouwplan).


Herenwoning en bedrijf

Fostierlaan 53-55 (Ronse)
Imposante herenwoning en bedrijf in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in 1928 voor de industrieel Godisiabois-Pacco naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, uitgebreid met een garage in 1933 (zie bouwplannen en plintopschriften).


Huis Cuvelier

Jean-Baptiste Guissetplein 6 (Ronse)
Voormalige zogenaamd "Huis Cuvelier" gesticht in 1875 door E. Cuvelier, steenkapper, gespecialiseerd in blauwe en witte steen, marmer, beeldhouwwerk, schouwen, grafmonumenten, opgevolgd door zijn zoon architect Henri Cuvelier (zie gevelplaat).


Mechanische weverij Frantex

de Mérodestraat 14 (Ronse)
Voormalige mechanische weverij Frantex, opgericht in 1933 in bestaande gebouwen van de weverij O. Waterloos van 1922.


Neoclassicistische stadswoning

Generaal Pershingstraat 4 (Oudenaarde)
Neo-Lodewijk XVI-rijhuis van oorspronkelijk twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, van 1928 naar ontwerp van architect H. Cuvelier. Recent verhoogd met een volledig beglaasde dakverdieping naar ontwerp van architect J.P. Decordier.


Schutterstoren Sint-Sebastiaansgilde met villa

Sint-Pietersnieuwstraat 38 (Ronse)
Schutterstoren van de Sint-Sebastiaansgilde, in 1956 gebouwd naar ontwerp van architect Henri Cuvelier uit Ronse. Op de Ferrariskaart (1771-1778) was in deze omgeving reeds een wipweide met twee staande wippen aangeduid. Een villa uit 1942 naar ontwerp van Richard Cordier bij de schutterstoren werd, eveneens in 1956, ingericht als “Auberge Sint Sebastien”. Ook het oorlogsgedenkteken naar ontwerp van de Gentse architect Lelubre, met beeldhouwwerk van Geo Verbanck, verwijst naar de schuttersgilde.


Stadswoning met winkelpui

Abeelstraat 37 (Ronse)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met behouden bepleisterde en geschilderde eind 19de-eeuwse bovenverdieping en houten winkelpui volgens bouwplan van 1920 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Twee burgerhuizen

Viermaartlaan 37, 41 (Ronse)
Twee haast identieke burgerhuizen in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens bouwplannen beiden gebouwd voor A. Vandenhende naar ontwerp van architect H. Cuvelier, respectievelijk van 1929 (zie plintopschrift) en 1928.


Twee burgerhuizen

Olifantstraat 24-26 (Ronse)
Oorspronkelijk twee eind 19de-eeuwse burgerhuizen, sinds 1939 eigendom van de zusters augustinessen en aangepast als klooster met kapel van 1954 naar ontwerp van de architecten H. en P. Cuvelier.


Twee burgerhuizen

Charles de Gaullestraat 17-19 (Ronse)
Twee identieke rijhuizen in spiegelbeeld gebouwd op de nieuwe rooilijn met voortuintjes afgesloten door fraaie ijzeren hekken, volgens bouwplan en plintopschrift van 1927 en 1929 (voor hekken) naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Vier burgerhuizen in art-decostijl

Gomar Vandewielelaan 63-69 (Ronse)
Ensemble van vier rijwoningen in art-decostijl volgens bouwplan en plintopschriften naar ontwerp van architect Henri Cuvelier van 1936 in opdracht van de industrieel A. Gilleman.


Villa

Saint-Sauveurstraat 75 (Ronse)
Alleenstaande villa in omhaagde tuin gebouwd als "maison de campagne" voor V. en M. Raevens in 1932 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier.


Villa

Grote Herreweg 44 (Kluisbergen)
Villa gebouwd door André Reyntjens van de ertegenover gelegen maalderij in 1938 naar ontwerp van H. Cuvelier, zie bewaarde bouwplannen. Villa in art-decostijl, omringende tuin aan de straatzijde afgesloten door bakstenen muurtje in aangepaste stijl.


Weverij Le Tilleul

Savooistraat 34 (Ronse)
Voormalige weverij zogenaamd "Le Tilleul", gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier; uitbreiding in 1930 onder leiding van dezelfde architect, onder meer bouw van magazijn, ketelhuis, schoorsteen en een nieuwe weverij links naast de bestaande.

Uitvoerder van

Het graf en grafteken Carpentier-Huybreghts

Engelsenlaan (Ronse)
Het grafteken voor het echtpaar Carpentier-Huybreghts dateert van 1920 en is een kopie van het grafteken van de familie Huybrechts-Coppejans (Gent, kerkhof van Sint-Amandsberg) dat in 1893-1895 werd ontworpen door Victor Horta in art-nouveaustijl.


Thema's

Ontwerper van

Fostierlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cuvelier [online], https://id.erfgoed.net/personen/955 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.