Persoon

Gérard, Marcel

ID: 9554   URI: https://id.erfgoed.net/personen/9554

Beschrijving

Als ateliertitularis aan La Cambre (1953-73) versterkte Marcel Gérard een degelijk basisonderricht, gestoeld op zijn beroepspraktijk. Hij was werkzaam als architect, voornamelijk in de woningbouw, en als expert bij verzekeringsmaatschappijen. Na zijn studie aan Sint-Lucas in Brussel vervolmaakte hij zich in La Cambre en werkte hij bij H. van de Velde. Hij behaalde het diploma van architect in 1930 en van stedenbouwkundige in 1932, en zette nadien zijn opleiding voort in Parijs. Tijdens de oorlog was hij hoofdarchitect bij het Commissariaat-Generaal voor 's Lands Wederopbouw. Na de oorlog won hij de wedstrijd voor de wederopbouw van Houffalize (1946). Tot zijn belangrijkste werken behoren de Technische Hogeschool in Anderlecht (1953), in samenwerking met Jean Van Doosselaere (1919-†), het paviljoen van de Tabak op Expo 58 en het gebouw van de Luxemburgse afvaardiging bij de Europese Economische Gemeenschap (EEG) (Brussel, 1965).

  • VANLAETHEM F. 2003: 'Gérard, Marcel', in: VAN LOO, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 315-316.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Privé-polikliniek dokter Martens

Emiel Clauslaan 136 (Deinze)
De voormalige privé-polikliniek van dokter Martens, eerste specialist inwendige ziekten en dieetleer, werd gebouwd door architect Henry van de Velde in 1932.


Villa Colman

Soenenspark 8 (Gent)
Voormalige woning Colman, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Henry van de Velde en uitgevoerd door zijn medewerker M. Gerard.

Uitvoerder van

Villa Colman

Soenenspark 8 (Gent)
Voormalige woning Colman, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Henry van de Velde en uitgevoerd door zijn medewerker M. Gerard.


Thema's