Persoon

Verly, François

ID
9596
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9596

Beschrijving

François Verly, studeerde in Rijsel en Parijs en wordt beschouwd als een belangrijke volgeling van gerenommeerde architecten als Claude-Nicolas Ledoux en Étienne-Louis Boullée. Verly was ook één van de eersten die de pittoreske, speelse, op de gotiek gebaseerde vormentaal, die meestal als 'genre troubadour' wordt omschreven, in de architectuur introduceerde, onder meer in 1811 in het kasteel van Wissekerke te Bazel.

In 1801 vestigde hij zich, in het spoor van Napoleon, in de voormalige Oostenrijkse Nederlanden waar hij werd belast met belangrijke openbare opdrachten en meewerkte aan de heraanleg van diverse privédomeinen. Hij werkte als architect, ontwerper van interieurs, stedenbouwkundige en landschapsarchitect, onder meer in het kasteel van Duras.

Tijdens de Revolutiejaren ontwierp hij heel wat gelegenheidsarchitectuur voor de grote revolutionaire feesten. Een groot deel van zijn oeuvre kan vandaag enkel nog aan de hand van plannen beoordeeld worden. De 'Vriendschapstempel' en het omliggende landschapspark bij het kasteel van Meise behoren tot de laatste, nog bestaande realisaties van zijn hand.

  • DENEEF R. (red.) 2011: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Noordwestelijk Vlaams-Brabant, M&L Cahier 20, Brussel: 197.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


Kasteel van Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl. Gelegen op de plaats van de burcht van de Heren van Duras, voor het eerste vermeld in 1102.


Kasteeldomein Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomen­groepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.


Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5-6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.


Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


Vriendschapstempel

Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde Vriendschapstempel in classicistische stijl ligt in het meest noordelijke deel van het domein en werd vermoedelijk opgericht in hjet eerste kwart van de 19de eeuw, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, mogelijk naar ontwerp van François Verly (1760-1822).


Woning Frans Snyders

Keizerstraat 8 (Antwerpen)
Voormalige woning van de barokschilder Frans Snyders. Geheel van twee gekoppelde, traditionele diephuizen met dubbele trapgevel, dat in kern opklimt tot de 16de eeuw.


Woning van de Havenkapitein en Potagiepoort

Sint-Paulusplaats 15-16 (Antwerpen)
Woning van de Havenkapitein Jean Baptiste Hoest, in laatclassicistische stijl naar een ontwerp door architect François Verly uit 1801, opgetrokken in 1802. Het rijhuis incorporeert de "Potagiepoort", onderdeel van het dominicanenklooster.


Thema's

Ontwerper van

Geldmuntstraat

Sint-Paulusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verly [online], https://id.erfgoed.net/personen/9596 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.