Persoon

Verly, François

ID: 9596   URI: https://id.erfgoed.net/personen/9596

Beschrijving

François Verly, studeerde in Rijsel en Parijs en wordt beschouwd als een belangrijke volgeling van gerenommeerde architecten als Claude-Nicolas Ledoux en Étienne-Louis Boullée. Verly was ook één van de eersten die de pittoreske, speelse, op de gotiek gebaseerde vormentaal, die meestal als 'genre troubadour' wordt omschreven, in de architectuur introduceerde, onder meer in 1811 in het kasteel van Wissekerke te Bazel.

In 1801 vestigde hij zich, in het spoor van Napoleon, in de voormalige Oostenrijkse Nederlanden waar hij werd belast met belangrijke openbare opdrachten en meewerkte aan de heraanleg van diverse privédomeinen. Hij werkte als architect, ontwerper van interieurs, stedenbouwkundige en landschapsarchitect, onder meer in het kasteel van Duras.

Tijdens de Revolutiejaren ontwierp hij heel wat gelegenheidsarchitectuur voor de grote revolutionaire feesten. Een groot deel van zijn oeuvre kan vandaag enkel nog aan de hand van plannen beoordeeld worden. De 'Vriendschapstempel' en het omliggende landschapspark bij het kasteel van Meise behoren tot de laatste, nog bestaande realisaties van zijn hand.

  • DENEEF R. (red.) 2011: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Noordwestelijk Vlaams-Brabant, M&L Cahier 20, Brussel: 197.

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Woning van de Havenkapitein en Potagiepoort

Sint-Paulusplaats 15, 16 (Antwerpen)
Woning van de Havenkapitein Jean Baptiste Hoest, in laatclassicistische stijl naar een ontwerp door architect François Verly uit 1801, opgetrokken in 1802. Het rijhuis incorporeert de "Potagiepoort", onderdeel van het dominicanenklooster.


Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, 17A, 17B, 17C, 18, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, met Engelse aanleg, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33.


Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5, 6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.


Domein van de Nationale Plantentuin van België

Nieuwelaan zonder nummer (Meise), J.Van Gijsellaan zonder nummer, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen.


Vriendschapstempel

Nieuwelaan zonder nummer (Meise)
De zogenaamde Vriendschapstempel in classicistische stijl ligt in het meest noordelijke deel van het domein en werd vermoedelijk opgericht in hjet eerste kwart van de 19de eeuw, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, mogelijk naar ontwerp van François Verly (1760-1822).


Kasteel van Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl. Gelegen op de plaats van de burcht van de Heren van Duras, voor het eerste vermeld in 1102.


Kasteeldomein Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomen­groepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.