Persoon

Canneel-Claes, Jean

ID: 9614   URI: https://id.erfgoed.net/personen/9614

Beschrijving

Jean Canneel-Claes genoot zijn opleiding aan het Brusselse Ter Kameren (Institut supérieur des arts décoratifs) onder Louis Van der Swaelmen en studeerde in 1931 af als eerste Belgische landschapsarchitect. Hij realiseerde functionalistische tuinontwerpen en werkte hiervoor samen met prominente modernistische architecten zoals Victor Bourgeois, Huib Hoste en Louis Herman De Koninck. In de late jaren 1930' breidde hij zijn portfolio uit met stedebouwkundige ontwerpen zoals de site van de Exposition internationale de la technique de l'eau in 1939 te Luik.

In 1938 richtte hij samen met de Canadese tuin- en landschapsarchitect Christopher Tunnard (1910-1979) de Association Internationale des Architectes Jardinistes Modernistes (AIAJM) op, de voorloper van de International Federation of Landscape Architects (IFLA).

Jean Canneel-Claes was als architect betrokken bij het implementeren van moderne ideeën over architectuur en stedenbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, via het Commissariaat-Generaal voor 's Lands Wederopbouw. Dit resulteerde in ontwerpen voor openbare ruimten zoals pleinen, sportterreinen en begraafplaatsen. Nadat hij een tiental jaren als stedenbouwkundige in Congo had gewerkt (1950-1962), was hij betrokken bij het ontwerp voor de site van Chertal, die werd opgevat als een 'Usine Verte'.

  • IMBERT D., 2009: Between garden and city. Jean Canneel-Claes and Landscape Modernism, Pittsburgh.
  • Informatie van odisdatabank, (geraadpleegd op 10 januari 2013).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Woning Heeremans-Moens met terrastuin

Houtmarktstraat 45 (Liedekerke)
Dokterswoning met praktijk naar ontwerp van Huib Hoste met modernistische tuin uit 1938, ontworpen door Jean Canneel-Claes.


Thema's