Persoon

Spruyt, James

ID
9620
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9620

Beschrijving

James Spruyt werkte tot begin 1953 op het kantoor van Léon Stynen en Paul De Meyer. Hij bevindt zich dus in de meest vooruitstrevende architecturale kringen in Antwerpen. Deze architect maakte onder meer in opdracht van Léon Stynen het oorlogsschadedossier op van de diens woning aan de Camille Huysmanslaan. In associatie met Léon Stynen en Paul De Meyer (wellicht na 1945) was Spruyt ook betrokken bij het ontwerp van het Consulaat Generaal van de Verenigde Staten van Amerika uit 1950-1951 aan de Frankrijklei.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Mathiji

Beschavingstraat 18 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in gematigd modernisme, naar ontwerp van architect James Spruyt uit 1935, in opdracht van Jean Mathiji, werkzaam als agent commercial.


Architectenwoning Léon Stynen en woning Verheyen

Camille Huysmanslaan 85-87 (Antwerpen)
Geheel van twee woningen opgericht naar ontwerp van Stynen uit 1932-1933, op de hoek van de Camille Huysmanslaan en de Volhardingstraat. Op de hoek staat de eigen woning met atelier van Léon Stynen.


Consulaat Generaal van de Verenigde Staten van Amerika

Frankrijklei 67-69 (Antwerpen)
Consulaat in naoorlogs modernisme, naar een ontwerp door de architecten Léon Stynen, Paul De Meyer en James Spruyt uit 1950-1951. Opdrachtgever was het Foreign Buildings Office of the Department of State van de Verenigde Staten van Amerika.


Herenhuis in régencestijl

Kolveniersstraat 19 (Antwerpen)
Herenhuis in régencestijl, oorspronkelijk met vier vleugels rond een binnenplaats, dat minstens opklimt tot het midden van de 18de eeuw, wellicht met oudere kern. Traditioneel achterhuis uit de tweede helft van de 16de eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Spruyt [online] https://id.erfgoed.net/personen/9620 (Geraadpleegd op )