Persoon

Damman, Camille

ID
972
URI
https://id.erfgoed.net/personen/972

Beschrijving

In zijn vruchtbare en veelzijdige carrière slot Camille Damman zowel aan bij de academische traditie als bij de ontwikkeling van de art nouveau en voor de art deco. Hij was de zoon van de Kortrijkse interieurontwerper Camille Damman en werd opgeleid tot architect en landmeter. Hij muntte zowel uit in de privé-woningbouw als in de projectontwikkeling. Hij bouwde art-nouveauhuizen, herenhuizen in neo-Louis-XV en, voor de Compagnie immobilière de Belgique, flatgebouwen in art-deco or beaux-arts-stijl (Palais de la Cambre, Emile Duraylaan in Elsene, 1924). Hij kon uiteenlopende programma's aan: de Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapkerk in Elsene (1929-1935), bedrijfsgebouwen van Cigarettes Marouf (1927) en Singer (1932), zaal voor Baskisch kaatsspel (Jaï Alaï, 1935, gesloopt), en meerdere bioscopen, scholen en monumenten in Brussel. Hij nam aan tal van wedstrijden deel, o.m. die voor het Palais des Nations in Genève. Hij ontwierp in 1928 i.s.m. Pierre Patout de square H. Paté in Auteuil (Parijs). In 1931 kreeg hij de opdracht voor de bouw van het paleis van justitie in de hoofdstad van El Salvador, en werd hij in Brussel consul voor dit land. Hij bouwde in 1935 het Poolse paviljoen op de wereld tentoonstelling van Brussel.

Tekst overgenomen uit:

  • VAN LOO A., 2003, Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, Mercatorfonds, 237-238.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw van de Société Belge Immobilière

Kolveniersstraat 6-8, Meir 60 (Antwerpen)
Standingvol appartementsgebouw in beaux-artsstijl op de hoek van de Meir en de Kolveniersstraat, naar een ontwerp door de architect Camille Janssens uit 1925. Opdrachtgever was de Société Belge Immobilière, een in 1922 opgericht vastgoedbedrijf met zetel te Brussel, dat zich profileerde als belangrijkste promotor van de koopflat.


Burgerhuis

Heiststraat 140-142 (Brugge)
Vrijstaande koppelwoning op L-vormige plattegrond, behorend bij de tuinwijk, gebouwd in 1925 naar ontwerp van de Brusselse architect Camille Damman.


Cottagegetinte villa

Groenstraat 27 (Vilvoorde)
Cottagegetinte villa met verspringende volumes van één tot twee bouwlagen onder afgewolfd, mank zadeldak, naar ontwerp van Camille Daman van 1926.


De Haan Concessie

Albertlaan, Bilderdijklaan, Bretoenselaan, Camôeslaan, Carlierlaan, Cellinilaan, Cervanteslaan, Christianalaan, Christianaplein, Clementinalaan, Colinetlaan, Dantelaan, Duinenpad, Dürerhelling, Dürerlaan, Ensorlaan, Fierens-Gevaertlaan, Goethehelling, Goethelaan, Gracialaan, Guido Gezellelaan, Holbeinlaan, Jean d'Ardennelaan, Jordaenslaan, Justus Lipsiuslaan, Koninklijk Plein, Koninklijke Baan, Leopoldlaan, Leopoldplein, Louisalaan, Maria-Hendrikalaan, Marie-Josélaan, Memlinglaan, Mercatorlaan, Miltonlaan, Montaignelaan, Murillolaan, Normandiëlaan, Orteliuslaan, Popplaan, Prins Boudewijnlaan, Prins Karellaan, Prins Umbertolaan, Prinses Astridlaan, Prinses Josephinelaan, Quinten Matsijslaan, Raffaëllaan, Rembrandtlaan, Rubenslaan, Schillerlaan, Shakespearelaan, Spreeuwenlaan, Tenierslaan, Tollenslaan, Tramlijn-Oost, Vader Catslaan, Van Eycklaan, Van Maerlantlaan, Velasquezlaan, Velasquezpad, Vondellaan, Waterkasteellaan, Zeedijk-De Haan (De Haan)
Villawijk in de badplaats De Haan, die begrensd wordt door de Noordzee (noorden), de gedeeltelijk beboste duinstroken (noordoosten en zuidwesten) en de Nieuwe Rijksweg (N34e) (zuiden).


Dorpswoning van tuinwijk

Wulfsberge 10 (Brugge)
Half vrijstaande, bakstenen woning, opgetrokken als onderdeel van de tuinwijk naar een ontwerp van de Brusselse architect Camille Damman van 1925.


Dorpswoningen in spiegelbeeld

Lisseweegse Steenweg 96-98 (Brugge)
Koppelwoonst gebouwd volgens spiegelbeeld en nummer 96 rondom lopende tuin omgeven door lage bakstenen muur. Opgetrokken als onderdeel van de tuinwijk die de Verreries de Damprémy in 1925 liet bouwen naar een ontwerp van de Brusselse architect Camille Damman.


Dorpswoningen in spiegelbeeld

Lisseweegse Steenweg 112-114 (Brugge)
Twee half vrijstaande woningen volgens spiegelbeeld gebouwd, elk met (een nu verharde) voor- en zijtuin met bakstenen muurtje. Opgetrokken als onderdeel van de tuinwijk die de Verreries de Dampremy in 1925 liet bouwen naar een ontwerp van de Brusselse architect Camille Damman.


Dorpswoningen met doorrit

Lisseweegse Steenweg 120-122 (Brugge)
Breed pand met overbouwde doorrit naar de Lisstraat, gedateerd door jaarankers "1924" doch de bouwaanvraag voor de woning dateert van 1925(!). Op vraag van Verreries de Dampremy ontworpen als deel van een tuinwijk door de Brusselse architect Camille Damman.


Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Eiensluisstraat 1, Heiststraat 144-170, Vindictivestraat 2 (Brugge)
Deze aaneensluitende eenheidsbebouwing sluit aan bij die van de omliggende straten, gelegen rondom het Admiraal Keyesplein. Ze zijn aangelegd in 1925 naar een ontwerp van de Brusselse architect Camille Damman, die in opdracht van de N.V. Zeemanshaard 113 werkmanswoningen tekende.


Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Reingaardsvliet 6-16 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen onder één pannen schilddak, ontworpen in 1937 door de Brusselse architect Camille Damman. Baksteenbouw op gecementeerde plint; kleine, ommuurde voortuinen.


Groep dorpswoningen

Lisseweegse Steenweg 124-138, 146 (Brugge)
Groep woningen, nu gelegen rondom een pleintje met parkeerplaatsen, eertijds een plantsoen.


Herberg en winkelhuis

Diksmuidestraat 38 (Ieper)
Oorspronkelijk een herberg en winkelhuis, tot voor kort immobiliën- en verzekeringskantoor, naar ontwerp van architect Camille Damman (Brussel) van 1920.


Hotel L'épée royale

Grote Markt 2 (Ieper)
Vroeger hotel zogenaamd "L'épée royale"; volgens opschrift thans zogenaamd "Gasthof 't Zweerd"; oude huisnaam vermeld als "Het Zwerdekin" in de 15de eeuw.


Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

Maloulaan 2, 2B (Ieper)
Teruggaand op de abdij Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, gesticht in 1236 te Roesbrugge door Willem van Bethune en echtgenote Elisabeth van Roesbrugge; ten gevolge van de godsdiensttroebelen in 1588 overgebracht naar Ieper. Hoofdgebouw van drie bouwlagen: licht inspringende middenpartij onder zadeldak met laag ommuurd voortuintje, tussen twee haakse vleugels onder mansardedak; links geflankeerd door ingebouwde toren onder naaldspits (leien) en korte vleugel in aansluitende bouwtrant.


Samenstel van meergezinswoningen in cottagestijl

Lisstraat 10-14 (Brugge)
Samenstel van drie woningen in cottagestijl, gebouwd in 1925 in het kader van de tuinwijk van de Brusselse architect Camille Damman.


Tuinwijk Zeemanshaard

Admiraal Keyesplein 1-36, 37, 14A, Blokschepenstraat 1, Eiensluisstraat 1-46, 48-68, Heiststraat 140-170, Reingaardsvliet 6-16, Vindictivestraat 2, Westhinderstraat 2-24, 25-43 (Brugge)
Tuinwijk van ruim honderd woningen, grotendeels tijdens de eerste helft van de jaren twintig gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Zeemanshaard naar ontwerp van architect Camille Damman.


Tuinwijk Zuun

Bergensesteenweg 431-465, Jan Baptist Rampelbergstraat 1-5, Tuinwijk Zuun 1-56, 57-73 (Sint-Pieters-Leeuw)
Tuinwijk uit het begin van de jaren 1920, woningen ontworpen door de architect Camille Damman, gebouwd in opdracht van de Gewestelijke Maatschappij van Halle.


Villa La Sérénité

Prinses Josephinelaan 1 (De Haan)
Villa met modernistische inslag naar ontwerp van architect Camille Damman, 1937, afgebroken eind 1995.


Winkelhuis

Grote Markt 23 (Ieper)
Voormalig winkelhuis, thans horecabedrijf. Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Camille Damman (Brussel) van 1920. Begane grond gewijzigd.


Thema's

Ontwerper van

Lisseweegse Steenweg

Lisstraat

Quinten Matsijslei

Tuinwijk Buizingen en Cité Bollinckx

Wijk Biezeweide

Wijk Stroppen

Zwankendammestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Damman [online], https://id.erfgoed.net/personen/972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.