Persoon

Loire, Jacques

ID
9738
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9738

Beschrijving

De Franse kunstenaar Jacques Loire (°Chartres, 1932) is de zoon van Gabriel Loire (Poancé, 1904-1996), de stichter van het gerenommeerde, in Chartres gevestigde Ateliers Loire, dat zich van bij de oprichting in 1946 toelegde op de techniek van glas in beton. Eerder realiseerde het atelier naar ontwerp van vader Gabriel Loire de glas-in-betonramen van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk door Jozef Lantsoght in Koksijde. Met een grote productie in Frankrijk, was het atelier ook wereldwijd actief. Tot de meest bekende realisaties in Europa behoren de glas-in-betonwanden van de wederopgebouwde Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche door Egon Eiermann uit 1960-1963 in Berlijn. Van de talrijke opdrachten in de Verenigde Staten, behoort de First Presbyterian Church door Wallace Harrison uit 1955-1957 in Stamford (Connecticut) tot de meest opmerkelijke. Even grootschalig zijn de glas-in-betonramen voor de schoolkapel van de Broeders van de Christelijke Scholen in Cairo (Egypte), de kerk Notre-Dame-de Lourdes door Achille Dangleterre in Casablanca (Marokko), beide uit 1955-1956, en de Symphony Tower of Joy in het openluchtmuseum van Hakone (Japan).

Jacques Loire werd opgeleid aan de ateliers van Grande Chaumière en André Lhote in Parijs, evenals in het familie-atelier te Chartres. Hij trad in 1951 toe tot de Ateliers Loire en participeerde in alle hoger vermelde opdrachten, om in 1970 de leiding van het atelier over te nemen. Het ensemble glas-in-betonramen van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk behoort tot de meest grootschalige eigen creaties uit de vroege fase van zijn loopbaan. In overleg met Ritzen creëerde Loire een merkwaardig ensemble van abstracte composities, waarvan kleur en patroon een dialoog aangaan met de architectuur, aangepast aan de locatie, de oriëntatie en de gewenste lichtinval in de kerk en haar nevenruimten. De glas-in-betonramen werden naarmate de bouw vorderde in de ruwbouw geïntegreerd door de firma Amphora uit Sint-Andries-Brugge, en samen met de kerk voltooid. Het geheel behoort tot de belangrijkste ensembles van naoorlogse glaskunst, en met name glas-in-betonramen in Vlaanderen.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/11002/134.1, Parochiekerk Sint-Anna ten Drieën in Antwerpen (BRAEKEN J. 2018).
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Anna ten Drieën

Hanegraefstraat (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, vanaf 1963 ontworpen door de architect Jos Ritzen, en na afbraak van een oudere kerk opgetrokken in 1968-1970.


Parochiekerk Sint-Lutgardis

Arthur Quintusstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Moderne zaalkerk met bijhorend parochiecentrum, van elkaar gescheiden door een overdekte zuilengang, opgetrokken in 1965-1976 naar ontwerp van Frans De Groodt.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Loire [online], https://id.erfgoed.net/personen/9738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.