Collectief

Fonderie Verbeyst

ID
9740
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9740

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Gedenkplaat 9de linieregiment

Kouterstraat 26 (Houthulst)
Gedenkplaat in 1932 aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de deelname van het 9de linieregiment aan de 'Slag bij Merkem' op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog).


Gedenkteken voor Saint-George's Day

St George's day-wandeling (Brugge)
Groot gedenkteken op een plint als het ware opgevat als drieluik en uitgevoerd in beton waartegen meerdere gedenktekens zijn bevestigd. Onthuld op 24 april 1984 in aanwezigheid van de ambassadeur van Groot-Brittannië.


Heilig Hartbeeld

Verheydenstraat (Dilbeek)
Bronzen Heilig Hartbeeld op een hardstenen sokkel naar ontwerp van Frans Huygelen uit het interbellum.


Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.


Oorlogsmonument

Sint Pieter (Lanaken)
Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Bronzen beeld op een hardstenen sokkel, door Frans Huygelen, gegoten door de Fonderie Verbeyst van Brussel.


Stedelijk oorlogsgedenkteken

Coomansstraat (Ieper)
Stedelijk oorlogsgedenkteken, ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fonderie Verbeyst [online], https://id.erfgoed.net/personen/9740 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.