Persoon

De Buck, Armand

ID
9763
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9763

Beschrijving

Armand De Buck studeerde in 1925 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent en was zeker tot midden jaren vijftig professioneel actief te Gent. Hij is één van de ontwerpers van de modernistische sociale appartementsgebouwen aan het Centrumplein te Ledeberg (1957).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bellevuewijk

Bellevuestraat 1-37, Rodeleeuwstraat, Vuurkruisersstraat 1-24, 25-27, Zegepraalstraat (Gent)
Kleine tuinwijk uit 1924 naar ontwerp van Oscar Van de Voorde, en eerste realisatie van de sociale huisvestingsmaatschappij Samenwerkende Maatschappij tot het bouwen van gezonde en goedkope werkmanswoningen te Ledeberg. Begin jaren dertig verdicht met heden gesloopte appartementsgebouwtjes.


Burgerhuis

Wolterslaan 55-57 (Gent)
Dit burgerhuis werd in 1932 ontworpen door architect Armand De Buck in opdracht van Camiel De Zutter. Het ontwerp sluit aan bij het eerder traditionele segment van het oeuvre van de architect. De rijwoning is twee traveeën breed en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel is opgebouwd uit een zandkleurig baksteenparement op een hardstenen plint.


Burgerhuis

Victor Braeckmanlaan 70 (Gent)
Dit burgerhuis in beaux-artsstijl werd in 1935 ontworpen door architect Armand De Buck. De burgerwoning met twee poortopeningen op de begane grond is perfect symmetrisch opgevat. De lijstgevel bevat twee traveeën en drie bouwlagen en is bepleisterd met een grove simili-pierre waarin imitatievoegen uitgewerkt zijn; onderaan een sokkel in blauwe hardsteen.


Burgerhuis met magazijn

Victor Braeckmanlaan 136, 136A (Gent)
Deze burgerwoning werd in 1936 ontworpen in modernistische stijl door architect Armand De Buck. De opdrachtgevers waren broer en zus Alice en Theophiel Sorgeloose. Samen hadden ze een bedrijf als handelaars, waarvoor ze achteraan het perceel een magazijn lieten oprichten.


Burgerhuis naar ontwerp van Armand De Buck

Patijntjestraat 145 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen, boven een half ondergrondse garage in de linkertravee, onder een plat dak, voorzien van een voortuinstrook. Rijhuis gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1939 naar ontwerp van Armand De Buck.


Burgerhuis ontworpen door Armand De Buck

Distelstraat 25 (Gent)
Deels onderkelderd burgerhuis in modernistische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Armand De Buck in opdracht van Louis Diels.


Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


Sociale huisvesting van 1957

Centrumplein 1-88, 89 (Gent)
Twee appartementsgebouwen, in 1957 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Gezonde Huisvesting Ledeberg naar ontwerp van de architecten J.B. Roelandt, Raphaël Wieme en Armand De Buck. Begin 21ste eeuw werden ze gerenoveerd met behoud van erfgoedwaarde.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Buck [online] https://id.erfgoed.net/personen/9763 (Geraadpleegd op )