Persoon

Ibens, Wim

ID
9795
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9795

Beschrijving

Wim Ibens was actief als beeldhouwer, goud- en zilversmid. De grote voorbeelden voor Ibens waren oude culturen, de Grieken en de gotiek. Hij was oprichter en bezieler van de afdeling edelsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij stichtte daar in 1968 in het avondonderwijs een nieuw vak edelsmeedkunst. Niet veel later in 1975 richtte hij een atelier edelsmeedkunst op voor het hoger kunstonderwijs van de derde graad aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten. Zijn inzet heeft bijgedragen tot de erkenning en opwaardering van het juweelontwerpen als kunstrichting.

  • MAEREVOET L. 2015: Sociale huisvesting anders bekeken. Monumentale kunst in sociale huisvesting 1945-1985, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Kunstinventaris ID 17.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Canadalaan 105 (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, in zijn huidige vorm in 1961 ontworpen door de architect René Van Steenbergen (senior), en opgetrokken in 1964-1967. Met een centrale ligging in de wijk Luchtbal, is het gebouw vrijstaand ingeplant op een plantsoen tussen de Canadalaan en de Noorderlaan, palend aan het tien jaar eerder gerealiseerde parochiecentrum.


Sculptuur ontworpen door Wim Ibens

Diksmuidelaan 102, Lodewijk Van Berckenlaan zonder nummer (Antwerpen)
Metalen gevelsculptuur naar ontwerp van beeldhouwer en edelsmid Wim Ibens, gerealiseerd in 1964 in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning ter verfraaiing van het sociale huisvestingscomplex aan de Lodewijk Van Berckenlaan.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ibens [online], https://id.erfgoed.net/personen/9795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.