Persoon

Ibens, Wim

ID: 9795   URI: https://id.erfgoed.net/personen/9795

Beschrijving

Wim Ibens was actief als beeldhouwer, goud- en zilversmid. De grote voorbeelden voor Ibens waren oude culturen, de Grieken en de gotiek. Hij was oprichter en bezieler van de afdeling edelsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij stichtte daar in 1968 in het avondonderwijs een nieuw vak edelsmeedkunst. Niet veel later in 1975 richtte hij een atelier edelsmeedkunst op voor het hoger kunstonderwijs van de derde graad aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten. Zijn inzet heeft bijgedragen tot de erkenning en opwaardering van het juweelontwerpen als kunstrichting.

  • MAEREVOET L. 2015: Sociale huisvesting anders bekeken. Monumentale kunst in sociale huisvesting 1945-1985, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Kunstinventaris ID 17.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Canadalaan 105 (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, in zijn huidige vorm in 1961 ontworpen door de architect René Van Steenbergen (senior), en opgetrokken in 1964-1967. Met een centrale ligging in de wijk Luchtbal, is het gebouw vrijstaand ingeplant op een plantsoen tussen de Canadalaan en de Noorderlaan, palend aan het tien jaar eerder gerealiseerde parochiecentrum.


Thema's