Persoon

Dankelman, Albert

ID
982
URI
https://id.erfgoed.net/personen/982

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster der zusters Clarissen

Recollettenstraat 9, 9A (Nieuwpoort)
Na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, wederopbouw van het klooster naar ontwerp van architect A. Dankelman vanaf 1920 en inwijding van de kapel in 1921. Deels ommuurde kloostersite met bewaarde gebouwen langs de Recolettenstraat, namelijk de neogotische, bakstenen kapel van tien traveeën en het kloostergebouw van twee bouwlagen van negen traveeën onder zadeldaken een enkelhuis van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met bakstenen lijstgevels met eenvoudige varianten op de regionale Vlaamse-renaissancestijl.


Klooster van de paters van de Heilige Geest

Noormannenstraat 68 (Leuven)
Het complex wordt gevormd door een herhaaldelijk uitgebreide neogotische kloostervleugel, aanpalend een sobere modernistische kapel, een dwarsvleugel en recente paviljoenen met een dagverblijfcentrum, rusthuisflats en andere functies in de ruime tuin.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en omringend kerkhof

Nieuwbaan 75 (Merchtem)
Neogotische parochiekerk gebouwd naar ontwerp van Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1880 en vergroot met één travee in 1903, achterin op het ontruimde kerkhof is een Mariagrot uit eind 19de eeuw, evenals een recent oorlogsmonument.


Parochiekerk Sint-Rumoldus

E. Eylenboschstraat (Dilbeek)
19de-eeuwse omgekeerd georiënteerde neogotische parochiekerk met een pseudo-basilicale aanleg centraal in de dorpskom gelegen met omringende parking.


Thema's

Ontwerper van

Nieuwpoort-Stad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dankelman [online], https://id.erfgoed.net/personen/982 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.