Persoon

Cools, Frans

ID
9846
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9846

Beschrijving

Over architect Frans Cools is vooralsnog weinig geweten. Hij startte zijn loopbaan vermoedelijk omstreeks 1920 en lijkt als architect actief te zijn geweest tot de late jaren 1950. Met Frans Van Rompaey ontwierp Cools in de jaren 1920 voor de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting enkele kleine tuinwijken en reeksen sociale woningen in Kruibeke en Beveren. Later evolueerden zijn ontwerpen van een expressieve baksteenarchitectuur onder invloed van de Amsterdamse School, naar een gematigd modernisme.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Borghgraef

Camille Huysmanslaan 75 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl, in 1935-1936 gebouwd als opbrengsteigendom voor de Hobokense tandarts Cyriel Borghgraef naar een ontwerp van architect Frans Cools.


Burgerhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 118 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco, gebouwd in opdracht van mevrouw G. Helsmoortel, naar een ontwerp van architect Alfons Van Braekel uit 1922. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, telt vier bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 120 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Arthur Maes, naar een ontwerp van de architect Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1925. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, telt een souterrain, drie bouwlagen en een pseudo-mansarde.


Oorlogsmonument Burcht

Zwijndrechtsestraat zonder nummer (Zwijndrecht)
Blauw hardstenen monument in art-decostijl voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Zwijndrecht)
Kerk met openluchtbeiaard, aan zuidzijde omgeven door grasperk en omheiningsmuurtje, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Schelde, zou volgens de overlevering gesticht zijn in 910.


Roomcentrale H. Adriaensen

Cuperusstraat 8 (Antwerpen)
Modernistisch woon- en bedrijfsgebouw opgetrokken in opdracht van Hubert Adriaensen, naar een ontwerp door de architect Frans Cools. Het complex omvat een hoofdvolume met kantoren en woning aan de straat, en de werkplaatsen van het zuivelbedrijf achteraan op het perceel.


Sociale huisvesting van 1925

Stuurstraat 2-40, Zandstraat 28-58, 96-114 (Beveren)
Geheel van 46 sociale woningen in drie groepen, midden jaren twintig gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting naar ontwerp van architecten Frans Cools en François Van Rompaey.


Tuinwijk naar ontwerp van François Van Rompaey en Frans Cools

Bazelstraat 60-90, Vredelaan 1-12, 14-28, Vrijheidslaan 1-27, Zegelaan 51-66 (Kruibeke)
Tuinwijk met een 70-tal woningen, midden jaren twintig gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting naar ontwerp van architecten Frans Cools en François Van Rompaey. Tussen 1955 en 1963 werd de wijk uitgebreid met een 200-tal typische sociale woningen.