Persoon

Lagae, Jules

ID: 9864   URI: https://id.erfgoed.net/personen/9864

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Borstbeeld Karel Cogge

Noordstraat zonder nummer (Veurne)
Dit gedenkteken herinnert aan Karel Cogge.


Centrale Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven

Monseigneur Ladeuzeplein 21 (Leuven)
Imposant complex op nagenoeg rechthoekige plattegrond bestaande uit twee noord-zuid-georiënteerde langsvleugels verbonden door drie kleinere dwarsvleugels rondom twee binnenplaatsen, naar ontwerp van de Amerikaanse architect Whitney Warren en zijn vennoot Charles D. Wetmore. Eerstesteenlegging op 28 juli 1921.


Gedenkmuur wederopbouw Roeselare

Grote Markt zonder nummer (Roeselare)
Gedenkteken ter herinnering aan de wederopbouw van Roeselare en de toewijding van de stad aan het Heilig Hart. De toewijding van de stad aan het Heilig Hart vormde het hoogtepunt van het feestjaar 1925. Op 21 juni 1925, zijnde de feestdag van het Heilig Hart, werd de gedenkplaat onthuld.


La Dorade, De Dolfijn en Zeemarminne

Zeedijk 37-38, 39 (Koksijde)
Eclectische rijhuizen geïnspireerd op neo-Vlaamserenaissancestijl met regionale inslag.


Lagaekasteeltje

Mechelsesteenweg 333 (Zaventem)
Neotraditionele villa in bak- en zandsteenstijl onder complexe leien bedaking uit begin 20ste eeuw, gelegen in een beboomde tuin en gebouwd in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae.


Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein zonder nummer (Wingene)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Amandus.


Stadhuis Roeselare met belfort

Grote Markt 2 (Roeselare)
Het complex uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 20ste eeuw ligt ten zuiden van de Grote Markt. In zijn huidige vorm, samenstel van het "Oude Stadhuis" van 1769-1771 met uitbreiding van 1924-1925. Totaalbeeld met recentere uitbreidingen: L-vormig bouwblok begrensd door Grote Markt, Zuidstraat en Botermarkt.


Standbeeld Eduard Remy

Remylaan zonder nummer (Leuven)
Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.


Standbeeld van K.L. Ledeganck

Ledeganckplein zonder nummer (Eeklo)
Standbeeld van K. L. Ledeganck. Initiatief tot de oprichting van een standbeeld voor de Vlaamsgezinde dichter Karel Lodewijk Ledeganck (1805-1847) kwam er eerst van de Antwerpse vereniging "Vlaamsche Wacht" in 1889. Pas in 1894 richten vier gemeenteraadsleden uit Eeklo een "Ledeganckcomité" op met als doel een standbeeld op te richten binnen de stad.


Stedelijke begraafplaats

Blekerijstraat zonder nummer (Roeselare)
Aangelegd op een perceel aan de Groenestraat in 1806, nadat Napoleon Bonaparte in 1804 het begraven rondom de kerken had afgeschaft. Sindsdien steeds uitgebreid; circa 1910 met een aansluitend perceel aan de Blekerijstraat en later nog verder in westelijke richting. Heden gelegen binnen het stratenblok gevormd door Blekerijstraat, Groenestraat, Westlaan en Molenstraat.

Opdrachtgever van

Burgerhuis en ijzermagazijn

Hugo Verrieststraat 9-13 (Roeselare)
Woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag en ijzermagazijn Verhougstrate van vier traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare) van 1911 in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae. In 1921 uitbreiding van het magazijn Verhoestrate-Lagae met één travee + hoektravee + tien traveeën, Kokelaarstraat nummer 58 naar ontwerp van J. Vermeersch (Brussel); garagepoorten naar ontwerp van J. Delie (Roeselare) van 1959.