Persoon

Feront, Pierre

ID
9915
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9915

Beschrijving

In 1846 vestigde de in 1819 in Huccorgne bij Hoei geboren steenkapper Joseph Feront zich te Sint-Truiden. Zijn zoon Joseph jr. en kleinzoon Pierre zetten opeenvolgend het bloeiende atelier verder tot het interbellum. Pas vanaf de jaren 1890 - het atelier bevond zich toen aan de Stationsstraat 7 - worden door J. Feront gesigneerde grafstenen aangetroffen op het kerkhof van Schurhoven (Sint-Truiden). Tijdens de Belle-Epoque en ook na de Eerste Wereldoorlog genoot het huis Feront duidelijk de voorkeur van het Sint-Truidense publiek. Echte grafkunst werd er niet gecreëerd; met de jaren werd de productie steeds vlakker, het decor uiteindelijk nog slechts in de diepte gebeiteld. Het monument voor E.H. Lenaerts, pastoor-deken van Sint-Truiden van 1881 tot 1904, behoort tot de fraaiste verwezenlijkingen van Joseph Feront jr.

BRON: F.AUMANN 1998: Een ontmoeting met het 19de-eeuwse Sint-Truiden: het oudste deel van het kerkhof van Schurhoven, in: Sint-Truiden ingekaderd 1830-1914.Tentoonstellingen Sint-Trudo-feesten 1998, Sint-Truiden, p.292-302.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Stedelijke begraafplaats Sint-Truiden

Schurhoven zonder nummer (Sint-Truiden)
De stedelijke begraafplaats van Sint-Truiden ligt ten noordoosten van de stad, juist buiten de vroegere stadsomwalling, in het gehucht Schurhoven. Het oudste gedeelte ligt aan de noordzijde. De begraafplaats werd in gebruik genomen vanaf circa 1850.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Feront [online] https://id.erfgoed.net/personen/9915 (Geraadpleegd op )