Relict van de maand juni: muurschildering in Mariakerke

maandag 23 juni 2014

Inventariseren is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart.
Omdat het zo mooi is. Of zo raar.
Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt.
Omdat het zo mooi gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is.

Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In juni stelt Veerle u een reclamemuurschildering in Mariakerke (Gent) voor.

Reclamemuurschildering

In welk project vond je dit relict?

In 2012 startte Onroerend Erfgoed een project op rond de inventarisatie en bescherming van reclamemuurschilderingen.

Bij ieder terreinonderzoek komen collega's jammer genoeg tot de vaststelling dat gesignaleerde reclames ondertussen overbouwd, overschilderd, 'overgeïsoleerd' of op een andere manier verdwenen zijn.

De bekende Coca-Colareclame in Antwerpen werd bijvoorbeeld vakkundig verstopt onder een gevelbeplating. Een unieke 'Florio en Cinzano'-reclame in Lier, een reproductie van een ontwerp van Leonetto Cappiello, verdween gedeeltelijk achter een nieuwbouwgarage. De strijd om 'Le Grand Veneur' in Mechelen, getuige van de 'Battle of the buzz bomb' maar gesloopt in 2013 was al bij voorbaat verloren wegens een lang verleende sloopvergunning. De BP Motor-Spirit-reclame in Vlassenbroek is nu nog zichtbaar, maar zal naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen achter een nieuwe woning…

Waarom is de muurschildering in Mariakerke je favoriet?

De reclames die bewaard bleven, vertellen wonderlijke verhalen uit lang vervlogen tijden, over nieuwigheden als elektrisch koken en margarine, over de opkomst van wereldwijde slechte gewoonten als roken of over benzine die verkocht wordt in blik.

Deze reclamemuurschildering op een eenvoudige arbeiderswoning langs het water, aan de Trekweg in Mariakerke bleef tot dusver bewaard. 'Gabriel Ballon Snubbers' vervoerde me naar de boeiende en voor mij volkomen onbekende wereld van vroege automobilisten, nieuwerwetse ballonbanden en autohoorns, functionerend op uitlaatgassen, die naar een aartsengel werden vernoemd.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.