Zomerzoektocht deel 8: vakwerkhoeves in Herk-de-Stad

vrijdag 1 augustus 2014

Redactiewerk aan de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed

Limburg is op vlak van "onbepaalde" fiches in onze databank de winnaar. Gemeenten fusioneerden, straatnamen wijzigden, huisnummers werden door elkaar gegooid, landelijke straten transformeerden onherkenbaar, vakwerkbouw is al lang niet meer in de mode en is soms flink verbouwd.

We leggen u een voorbeeld in Herk-de-Stad voor. Van de zes hoeves in de Rummenweg die in onze inventaris staan, kunnen we er vier niet meer vinden.


- een langgestrekte hoeve op nummer 15
- een vakwerkhoeve op nummer 35
- een vakwerkhuis op nummer 49
- en een grote, gesloten vakwerkhoeve op nummer 64.

Misschien weet u er één staan?

Staar u niet blind op de oude huisnummers. Die kloppen echt niet meer. De twee hoeves die wij konden lokaliseren bewijzen dat. Rummenweg 146 had vroeger huisnummer 57. En Rummenweg 173 stond geregistreerd als Peetersstraat 84.

Alle hulp is welkom via het contactformulier op deze website.

Als u een hoeve vindt, en u bent de eerste met het juiste antwoord voor die hoeve, dan zenden wij u als dank het M&L-Cahier over retabels in beschermde monumenten toe.

En natuurlijk: er liggen vier boeken klaar.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.