Relict van de maand juli: Villa Coppin in Zaventem

woensdag 30 juli 2014

Inventariseren is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart.
Omdat het zo mooi is. Of zo raar.
Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt.
Omdat het zo mooi gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is.

Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In juli stelt Hilde u de Villa Coppin in Zaventem voor.

Villa Coppin

In welk project vond je dit relict?

Wij zijn intensief bezig met de herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Vlaamse Rand. Vorig jaar was het de beurt aan de gemeente Zaventem.

De resultaten van de eerste inventariscampagne in Vlaams-Brabant dateren uit het begin van de jaren 1970 en zijn dus de oudste van de hele inventarisdatabank. Bovendien werd er in de beginfase van het inventarisproject nauwelijks aandacht geschonken aan het erfgoed van de 19de en de 20ste eeuw, waardoor huizen uit die periode opvallend afwezig zijn.

Waarom is Villa Coppin je favoriet?

Hoewel Zaventem tot ver in de 19de eeuw in hoofdzaak een landbouwgemeente was, zal de gemeente zich geleidelijk ontwikkelen naar een industriële gemeente door de aanwezigheid van talrijke watermolens op de Woluwe. Een belangrijke rol was weggelegd voor de papierindustrie en de ledernijverheid.

Parallel aan de ontwikkeling van de nijverheid werden diverse directeurswoningen gebouwd in de vorm van kleine kasteeltjes of luxueuze villa’s.

Villa Coppin is een prachtig en intact bewaard voorbeeld van zo'n woning. Ze werd opgetrokken rond 1920 in opdracht van Pieter Frans Coppin-Van Geetsom. Coppin was 'huidevetter' en eigenaar van de Tanneries de Saventhem.

De rijkelijk uitgewerkte villa met omringende tuin heeft een beeldbepalende ligging nabij het station. De Villa Coppin is een zeldzame, stille getuige van het rijke verleden van Zaventem.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.