Oude Foto's van Gent

maandag 4 augustus 2014

Zicht op de groentemarkt ca. 1975

Het inventariseren van het bouwkundig erfgoed startte in Vlaanderen in de jaren 1970. Na de provincie Vlaams-Brabant en de Stad Antwerpen, was Gent aan de beurt.

Tussen 1975 en 1981 werden in Gent ongeveer 8000 gebouwen op foto vastgelegd. Ook de waardevolle gebouwen in de deelgemeenten - toen nog fusiegemeenten genoemd - werden gefotografeerd.

Deze foto's tonen een stad in zwart-wit, waar de auto nog koning is. De deelgemeenten zijn nog een stuk landelijker van karakter - getuige de talrijke foto's van hoeves. De foto's documenteren ook panden die ondertussen gesloopt werden, waardoor ze een uniek document vormen.

Jobstudent Lorenzo Smeyers scant nu systematisch deze foto's, waarna ze in het najaar door de inventarismedewerkers gekoppeld zullen worden aan de juiste gebouwen in de inventarisdatabank. Ook vorige zomer waren al jobstudenten aan het werk: tot en met de straatnamen met letter 's' van hoofdgemeente Gent zijn al oude foto's op de inventariswebsite te vinden.

Wie Gent toen en nu eens wil bekijken, kan dit via het zoekformulier (voor wie een specifieke straat zoekt) of via deze link (voor wie eens wil snuisteren).

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.