Relict van de maand augustus: Duits kruis in Halen

maandag 18 augustus 2014

Inventariseren is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart.
Omdat het zo mooi is. Of zo raar.
Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt.
Omdat het zo mooi gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is.

Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In augustus stelt Katrien u het Duits kruis in Halen voor.

Duits kruis

In welk project vond je dit relict?

In het kader van het onderzoek naar de ankerplaats "Slagveld van Halen" werden in 2011 zes relicten toegevoegd aan de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Deze relicten herdenken allemaal de Slag van Halen van 12 augustus 1914, beter gekend als de "Slag der Zilveren Helmen".

Deze slag bij de Getelinie staat bekend als de laatste grote cavaleriecharge "met de blanke sabel" in West-Europa. Het Belgische leger zou er ook de enige overwinning tijdens de Eerste Wereldoorlog boeken zonder hulp van de geallieerden. Vorige week kwam de herdenking van deze slag uitgebreid in het nieuws.

Waarom is dit relict je favoriet?

Deze eenvoudige sokkel met kruis is niet het meest spectaculaire bouwkundige relict, maar heeft een grote symbolische waarde. Het monument staat immers in het centrum van het slagveld van Halen, plaats van het treffen op 12 augustus 1914, nu 100 jaar geleden.

In 1915 werd hier een Duitse verzamelbegraafplaats opgericht met de naam "Ehrenfreidhof nr 223 Yzerwinning". De blauwe hardstenen sokkel met kruis te midden van de velden is het enige wat hier nog van overblijft. De graven zelf werden in de jaren 1950 overgebracht naar het West-Vlaamse dorp Vladslo.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.