Relict van de maand september: het Mariapark in Neeroeteren

donderdag 4 september 2014

Inventariseren is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart. Omdat het zo mooi is. Of zo raar. Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt. Omdat het zo goed gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is.

Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In september stelt Aukje, een collega uit het landschapsteam, ons het Mariapark met grot en kapel in Neeroeteren (Maaseik) voor.

Mariapark

In welk project vond je dit relict?

We kwamen dit relict tegen in het kader van de aanduiding van de ankerplaats "Voormalige Schootsheide tussen Elen en Opoeteren en de Bosbeekvallei". Hierbij lag de focus op het in de 19de eeuw ontgonnen heidegebied gelegen ten zuiden van deze Mariagrot.

Tijdens ons veldwerk reden we over de Grotlaan (misschien hadden we bij deze straatnaam al iets kunnen vermoeden) en plots zagen we rechts een parkje met verschillende beelden en een grote kapel die onze aandacht trok.

Een bordje met "Mariagrot" erop wees echter de andere kant op en toen we die kant op keken bleek daar nog een tweede park te zijn met een grote Mariagrot en gebedsruimte.

Waarom is dit relict je favoriet?

Het grote "verrassingseffect" van de site is mij bijgebleven. Ik had helemaal niet verwacht om tijdens het veldwerk op deze plek zoiets tegen te komen.

Als 'landschapper' ben ik zeker geen expert in dergelijke religieuze complexen. Mijn eerste inschatting was niet dat dit architectonisch nu een hoogstandje was en het deed zelfs een beetje kitscherig aan. Maar het charmeerde me wel en alleen al vanwege de omvang leek mij dit wel speciaal.

Gelukkig konden de collega’s bouwkundig erfgoed gedetailleerder onderzoek doen zodat we meer weten over de geschiedenis van de grot.

Zo weet ik nu dat het Mariapark opgericht is in 1932 in een periode dat veel dergelijke Lourdesgrotten opgericht werden. Verder is het intensief onderhouden en lijkt het regelmatig bezocht te worden door gelovigen wat er ook een belangrijke sociale en volkskundige waarde aan geeft.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.