De Inventaris Onroerend Erfgoed wordt groener

donderdag 2 oktober 2014

Jagersboom, gekandelaarde linde als grens-, hoek- en kruispuntboom in Bruggenhoek

Ook bomen en struiken zijn erfgoed! Statige kasteeldreven, in vorm gesnoeide hagen, kapelbomen, vredesbomen, hakhoutpercelen: ze vertellen het verhaal van hoe onze voorouders omgingen met “houtige beplantingen”, hoe ze deze nuttig aanwendden, welke rol deze speelden in bijgeloof en rituelen, hoe bomen en struiken louter voor het esthetische genot werden aangeplant, ...

Sinds 2006 worden alle meldingen van erfgoedbomen en -struiken onderzocht en eventueel opgenomen in de inventaris. Gelijktijdig werd gestart met de inventarisatie van telkens één gemeente per provincie. Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem werden met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken gebiedsdekkend afgelopen.

Bij de inventarisatie van dit levend erfgoed werd op zoek gegaan naar beplantingsvormen die representatief zijn voor het werk van de mens of van de natuur of van beiden samen. Van elk erfgoedelement worden zoveel mogelijk de afmetingen zoals stamomtrek, hoogte, kruindiameter, lengte, e.d. gegeven.

Vanaf vandaag is een deel van dit bijzondere erfgoed ook digitaal ontsloten!

De eerste gemeente die digitaal gaat, is Zwalm, goed voor 234 inventarisatiefiches. De komende maanden wordt constant verder gewerkt aan het uitbreiden van de inventaris.

Met het zoekformulier kan er geografisch worden gezocht (provincie, gemeente, deelgemeente en straat). Het zoeken kan ook thematisch-typologisch verlopen op soort, typologie en context.

Mocht u vragen, bijkomende informatie of opmerkingen hebben over de Inventaris van Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde, dan kunt u ons via het contactformulier bereiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.