Nieuwe inventaris van Harelbeke beschikbaar

woensdag 9 september 2009

De inventaris van het bouwkundig erfgoed van de West-Vlaamse gemeente Harelbeke is nu on-line beschikbaar. Voor de gemeente Harelbeke met deelgemeenten Bavikhove en Hulste, werden 432 relicten geselecteerd en 136 straatbeelden beschreven.

Behalve de historische parochiekerken in de gemeente, krijgt ook de opvallende Sint-Ritakerk de nodige aandacht. Hoeves en eenvoudige woonhuizen maken het grootste deel uit van het bouwkundig erfgoed van Harelbeke en deelgemeenten. Een aantal historische woningen werd beschermd als monument, zoals het als museum ingerichte Huis De Baere en De Gouden Boom. De vlasfabriek in de Marktstraat is één van de talrijke gebouwen die herinneren aan de geschiedenis van de vlasindustrie in Harelbeke. Het New British Cemetry, een militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, werd in januari van dit jaar beschermd als monument.

De inventarisatie werd uitgevoerd door het Agentschap R-O West-Vlaanderen in 2007-2008. Het VIOE stelt de informatie ter beschikking op deze inventarissite. Wie de gegevens op papier wil, kan een geprinte versie bestellen bij de Afdeling R-O West-Vlaanderen, Onroerend Erfgoed (050-442 955, els.braem@rwo.vlaanderen.be)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.