Relict van de maand november: de woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem

vrijdag 7 november 2014

Inventariseren is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart. Omdat het zo mooi is. Of zo raar. Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt. Omdat het zo goed gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is. Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In november stelt Kathleen u de woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem voor.

Woning Van Wassenhove

In welk project vond je dit relict?

Naar aanleiding van een beschermingsaanvraag werd mijn aandacht getrokken op de woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem, een modernistische woning ontworpen door architect Juliaan Lampens in 1974.

Het huis was nog niet opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. De inventaris van de gemeente Sint-Martens-Latem werd opgemaakt in 1991, en werd eerst nog gepubliceerd in de boekenreeks "Bouwen door de eeuwen heen". Het inventariseren van het bouwkundig erfgoed als beleidsondersteunend werk is een dynamisch proces waarbij actualisering, herinventarisatie en verdere wetenschappelijke uitdieping een belangrijke rol spelen.

Hoewel in principe geen chronologische limiet voor opname in de inventaris bestond, werden in het verleden slechts sporadisch recentere kwaliteitsvolle gebouwen opgetekend. Door de opname in de inventarisdatabank kunnen we nu tegemoet komen aan de groeiende belangstelling voor “jong bouwkundig erfgoed” en de waardering van de betekenisvolle rol van onze hedendaagse modernistische architecten.

Waarom is de woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem je favoriet?

De opmaak van beschermingsdossiers voor twee van de belangrijkste creaties van architect Juliaan Lampens, namelijk de bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in Oudenaarde (Edelare) en de eigen woning in Nazareth (Eke), was voor mij de ontdekking van de krachtige, uitgepuurde en eigenzinnige creaties van één van de belangrijkste naoorlogse architecten in Vlaanderen.

De woning Van Wassenhove is één van de hoofdwerken van Juliaan Lampens en is kenmerkend voor zijn totaal eigen bouwstijl gericht op minimalistische betonarchitectuur, waarin de ruimte-indeling functioneel is, doordacht en helder en sterk gericht op openheid, volledig los van het traditioneel wonen, en waarin de harmonie met de omgeving ook nadrukkelijk aanwezig is.

Dit prachtig voorbeeld van hedendaagse woningbouw van deze bijzondere architect kon dan ook niet in de inventaris van het bouwkundig erfgoed ontbreken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.