Gevonden in Oost-Vlaanderen: 92 verloren gewaande gebouwen

maandag 17 november 2014

Boerenarbeiderswoningen

Herinnert u zich de wekelijkse zomerzoektocht? Daarin gingen we samen met u op zoek naar panden die we niet meer konden lokaliseren op basis van de adresgegevens in onze databank. Wie er één kon vinden, beloonden we met een boek. Van de twaalf vragen die we deze zomer aan u voorlegden, bracht het publiek er tien tot een goed einde.

Zoektocht in het archief

Dat gaf ons moed om verder te zoeken. Collega’s Julie Verhelst en Kathleen Lanclus pakten de 132 problemen in Oost-Vlaanderen aan. Gewapend met het rijke inventarisarchief, waar oude foto’s en notities van onze vroegere collega’s veel tips bevatten, losten ze 92 raadsels op.

De meeste huizen uit de lijst blijken ondertussen afgebroken. De nieuwbouw die in de plaats kwam, kreeg een ander adres, wat de reden was waarom we de inventarisfiches niet meer konden lokaliseren. Dat is nu opgelost: ook deze gesloopte panden kregen hun plaats op de kaart.

25 panden nog bewaard

Voor 25 panden kende de zoektocht een gelukkige afloop. Ze staan er nog! Meestal speelde de hernummering van een straat of de gewijzigde straatnaam ons parten.

Julie en Kathleen vonden het juiste, actuele adres en gaven de panden hun terechte, officiële plek in de inventaris bouwkundig erfgoed terug. Dat was onder meer het geval voor een reeks panden in Geraardsbergen. Deze boerenarbeiderswoningen in Goeferdinge bijvoorbeeld, heten we een hartelijk welkom terug.

Ook zin om te zoeken?

In Oost-Vlaanderen zoeken we nog veertig relicten waar ook ons archief niet kon helpen. Misschien weet u ze wel te vinden? Via deze link vindt u de raadsels. Alle tips zijn welkom via het contactformulier.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.