Relict van de maand december: de gemeentelijke bibliotheek van Schoten

vrijdag 5 december 2014

Inventariseren en beschermen is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart. Omdat het zo mooi is. Of zo raar. Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt. Omdat het zo goed gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is. Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In december stelt Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van ons agentschap, u de gemeentelijke bibliotheek van Schoten voor.

Bibliotheek van Schoten

Hoe leerde u dit bouwkundig erfgoed kennen?

Boeken zijn mijn leven. Ik lees altijd en overal. Ik heb altijd een boek bij. Dat is van kindsbeen af zo geweest. Vanaf het moment dat ik toegelaten werd, was ik lid van de bibliotheek in Schoten. De eerste bibliotheek die ik bezocht, stond in het park van Schoten. De kinderbibliotheek was er gevestigd in een paviljoentje. Het was een klein gebouw, waarvan ik de collectie bijna helemaal heb uitgelezen.

Zodra ik oud genoeg was, kon ik terecht in de bibliotheek op de bovenverdieping van het politiebureel in het Gelmelenhof. Dat was een oud gebouw, met een stoffig imago. En toen werd de nieuwe bibliotheek in Schoten gebouwd, op initiatief van de toenmalige burgemeester. Ik was 17 toen de nieuwe bib in 1974 zijn deuren opende.

Waarom is de de bibliotheek van Schoten uw favoriet?

De moderne ruimte sprak mij meteen ontzettend aan, hoewel ik niet besefte dat het gebouw op zich erfgoedwaarde had. De lichte leeszaal met de ballonvormige lampen ervoer ik als de ideale omgeving voor boeken. Het was een enorm verschil van sfeer met het politiebureel dat ik heel oubollig vond.

De moderne bibliotheek die Braem ontwierp stond voor mij toen symbool voor vrijheid. In de oude bibliotheek mocht ik niet alles lezen. De bibliothecaris stuurde mij soms terug met een boek, dat ik niet mocht ontlenen. In het nieuwe gebouw viel de censuur ineens volledig weg. De lichte, hypermoderne ruimte straalde deze nieuwe openheid uit.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.