Enthousiaste zoektocht naar bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen werpt vruchten af

dinsdag 16 december 2014

Zottegem Gentse Steenweg 96

Na de zomerse zoektocht naar moeilijk te lokaliseren inventarisrelicten in Oost-Vlaanderen en het nieuwsbericht enkele weken geleden omtrent de vooruitgang van dit onderzoek, kwam er een reeks tips binnen via mail en sociale media.

Gepassioneerde erfgoedliefhebbers, heemkundige kringen en inwoners van de betreffende gemeentes gingen mee op zoek naar de locatie en de status van deze relicten. Dankzij hun hulp konden we dertien van de overblijvende relicten van het lijstje oplossen.

Graag bedanken we Archeonet, Freddy Buys van Heemkundige Kring Land van Beveren, Dirk De Boeck van Heemkundige Kring van Erpe-Mere, Annelies De Meyere, Louis Gevaert, Annemie Van Dyck, Urbain Van Kemseke en Wilfried Van de Velde voor hun enthousiaste medewerking!

Enkele pareltjes herontdekt

Door sterke wijzigingen in huisnummers en straatnamen, konden vier hoeves voorheen niet gelokaliseerd worden. Dankzij de tips van enkele erfgoedliefhebbers, konden we deze bewaarde hoeves terug op de kaart plaatsen.

Twee hoeves in Erpe-Mere, namelijk in Langemunt en Landries in deelgemeente Aaigem, een hoeve in Zottegem en een andere in Ninove, kregen hun juiste locatie en status. Een ander pareltje, namelijk een wegkruis in Sint-Gilis-Waas, bleek verbonden met het spoorwegerfgoed in De Klinge en bleek ook nog bewaard.

Op de kaart, maar niet meer bewaard

Andere relicten doorstonden de tijd minder goed. Van drie relicten uit het lijstje werd de sloop gemeld en bijkomend bevestigd via onder meer orthofoto’s.

Een zeepziederij in Geraardsbergen en een afspanning en een azijnfabriek in Erpe-Mere verdwenen uit het straatbeeld, maar vormen dankzij de wetenschappelijke inventaris van het bouwkundig erfgoed een blijvende getuige van het erfgoed in deze gemeentes. Een boerenwoning in Destelbergen bleek daarentegen qua volume bewaard, maar verloor zijn erfgoedwaarde door verbouwingswerken.

Onbekende locaties

Vervolgens zijn er nog een aantal relicten met zekerheid niet langer bewaard, maar het exacte perceel waar ze zich bevonden kon nog niet worden aangeduid op kaart.

Zo zijn de restanten van een ongelukskruis in Sint-Gillis-Waas bewaard gebleven bij de Heemkundige Kring De Kluize, maar moet de juiste voormalige locatie aan de Kerkputwegel nog gesitueerd worden op kaart.

Dit is ook het geval voor drie relicten die gelegen waren aan de Sint-Michielsstraat in Kallo, deelgemeente van Beveren. Dit gedeelte van de straat verdween al tijdens de jaren 1980 bij de havenontwikkeling op de linker Scheldeoever. Twee geïnventariseerde hoeves (toenmalige nummers 9 en 40) en een kapelletje gingen zo verloren. Een woning in Doel onderging vermoedelijk hetzelfde lot, maar dit wordt nog verder onderzocht.

Nog 27 te gaan

Door al jullie tips, zijn er in Oost-Vlaanderen maar zevenentwintig relicten meer over waarover we voorlopig geen duidelijkheid hebben over de huidige locatie en de toestand van de relicten.

Misschien kan u ons ook hiermee nog verder helpen? Via deze link vindt u de resterende raadsels. Alle tips zijn welkom via het contactformulier.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.