Gent in beeld: een terugblik

dinsdag 23 december 2014

Foto van 1979 uit Ledeberg

Het einde van een jaar betekent terugblikken op afgewerkte projecten en mooie verwezenlijkingen.

Een boeiend project dat in functie van de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed werd uitgevoerd doorheen 2013 en 2014 was het scannen van archieffoto’s van Gent. De inspanningen die hiervoor werden geleverd, werden reeds aangekondigd in een nieuwsberichtje deze zomer, dat werd verwerkt in een artikel in de regionale krant (De Gentenaar, 4 augustus 2014).

8750 archieffoto's

De omvang van de Gentse stad en haar erfgoed kwam door het scannen van de foto’s heel sterk naar voor. Enkele jobstudenten en collega’s scanden niet minder dan 8750 archieffoto’s, die dateren uit de eerste inventarisatiecampagne van de stad en haar huidige deelgemeentes (1975-1983). De foto’s konden gekoppeld worden aan meer dan 5500 bouwkundige relicten en 500 gehelen, zoals straatinleidingen.

Oud en nieuw naast elkaar

Het project draagt bij tot de verdere aanvulling en actualisatie van de databank van het bouwkundig erfgoed. Naast het scannen werd tijdens het voorbije jaar immers ingezet op het toevoegen van foto’s van de huidige toestand van bewaarde relicten, waarvan een recente foto ontbrak. Zo beschikt op dit ogenblik bijna 95% van de Gentse relicten over een recente foto en/of een foto ‘uit de oude doos’. Beide facetten worden niet alleen door geïnteresseerde burgers en erfgoedliefhebbers gewaardeerd, maar ook door mensen die professioneel met de inventaris werken, zoals beheersconsulenten bij het agentschap en stedelijke ambtenaren.

Het toegevoegde beeldmateriaal biedt een unieke blik op het verleden, waarvan de beschrijvingen van de relicten de vertaling vormen. Een beeld spreekt vaak sterker dan een tekst. Zeker wanneer de panden ondertussen werden verbouwd of gesloopt, vormen de gescande archieffoto’s unieke tijdsdocumenten van het geëvolueerde stadsbeeld.

Nieuwsgierig?

Een overzicht van het Gentse erfgoed met beelden van vroeger en nu, kan gevonden worden via deze link. Voor zoekopdrachten naar specifieke panden of straten, kan gebruik gemaakt worden van het zoekformulier voor relicten of gehelen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.