Relict van de maand januari: de woning Goethals in Gent

woensdag 21 januari 2015

Inventariseren is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart. Omdat het zo mooi is. Of zo raar. Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt. Omdat het zo goed gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is. Elke maand verklaart een collega de liefde aan zijn of haar favoriete relict.

In januari stelt Leen Meganck u de woning Goethals in Gent voor.

Woning Goethals

Soms zijn er van die gebouwen die eruit springen, die je wel moet opmerken. Ik ben doorgaans geen fan van spektakelarchitectuur; ik kan enige discretie waarderen. Maar voor bepaalde ontwerpen maak ik graag een uitzondering.

Deze woning aan de Hundelgemsesteenweg is er zo één. Ze ligt aan een steenweg. Je kan je het verbrokkeld beeld van zo’n omgeving vast wel voor de geest halen. Naast een viaduct waarover het verkeer van de E17 raast. Niet meteen een plaats waar architectuur tot z’n recht komt.

En toch… Op mijn wekelijkse ritten als chauffeur van mijn tafeltennissende zoon (zeg nóóit pingpong!), passeer ik telkens voorbij deze woning, en denk ik: tiens, dat is knap ontworpen. Waar gaat die trap heen? Welke ruimte zit er achter dat venstertje? Hoe woon je in dit huis?

De woning met winkel werd ontworpen door het bureau BARO, een samenwerking van architecten Erik Balliu en Johan Baele, in 1968 – het jaar van de studentenrevoltes in Parijs. De slogan van deze revoltes “sous les pavés, la plage!” (onder de kasseien, het strand) vind ik in deze woning terug: vrijheid en verbeelding aan de macht. Deze architectuur breekt uit haar rigide korset en beweegt; binnen en buiten vloeien in elkaar over; beton, baksteen en groen gaan mooi samen. Doorheen het gebouw verspringen de vloerniveaus ten opzichte van elkaar en is alles geschikt rondom een binnentuin waardoor licht diep het gebouw binnenkomt.

Ik hoop dat de bewoners er zich goed bij voelen. Ik heb er alvast deugd van elke keer wanneer ik er langs rij…

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.