Nagelboom van Voeren is finalist Europese boom van het jaar

dinsdag 3 februari 2015

Nagelboom

Jaarlijks wordt de Europese boom van het jaar verkozen. Voor het eerst zit er een Belgische inzending in de finale: de nagelboom van ‘s-Gravenvoeren. Daar dingt hij samen met dertien andere collega’s mee naar deze van Ierland tot Estland fel begeerde titel.

Met de verkiezing van de Europese boom van het jaar wil men waardevolle bomen onder de aandacht brengen van een breed publiek. Het is geen schoonheids- of kampioenverkiezing. Het centrale uitgangspunt is de band tussen mens en boom, en het verhaal daarachter.

Fetisjboom

Het verhaal van de nagelboom van ’s-Gravenvoeren spreekt tot de verbeelding. Deze spijkerboom is een fetisjboom, een boom die vereerd wordt om zijn heilzame werking. In een spijkerboom kloppen mensen een spijker om van pijn verlost te worden. Je wrijft de spijker eerst over de pijnlijke plek en slaat hem dan in de boom, in de hoop dat het hout de pijn overneemt.

Nagelboom

De nagelboom is één van de honderden erfgoedbeplantingen van Voeren die zijn geselecteerd voor de Inventaris Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde. De andere bomenfiches van deze gemeente, die op vlak van kleine landschapselementen zeer rijk is, worden in de loop van 2015 gepubliceerd op de inventariswebsite.

Stemmen maar!

Jaarlijks nemen heel veel mensen deel aan deze internationale verkiezing. Alle steun voor de Voerense oude fetisjboom is welkom. Stemmen kan van 1 tot 28 februari 2015 via deze link.

Neem zeker ook een kijkje bij de andere indrukwekkende bomen!

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.