Op stap met Napoleon. Deel 1: Zurenborg

woensdag 18 maart 2015

De Slag van Waterloo

200 jaar geleden verdween Napoleon Bonaparte tijdens de Slag van Waterloo voorgoed van het strijdtoneel. Tijd om de tot de verbeelding sprekende figuur te herdenken.

Route Napoléon

In Wallonië is er de Route Napoléon, die je langs de bezienswaardigheden leidt op de route die Napoleon twee eeuwen geleden heeft afgelegd. Langs een 200-tal panelen volg je de veldtocht die Napoleons leger ondernam naar Waterloo.

Maar Napoleon is ook in Vlaanderen geweest. Ons onroerend erfgoed getuigt van zijn doortocht en van zijn grote populariteit, zowel tijdens zijn leven als in ons collectief geheugen.

In een reeks berichten leiden we u langs het meest opmerkelijke Napoleon-erfgoed dat Vlaanderen te bieden heeft.

Deel 1: Zurenborg

Als ik "Napoleon" zeg, dan denkt u "zure snoepjes". En daarna "Waterloo".

Voor de Slag van Waterloo moet u naar een ander gewest. Maar wij hebben de Waterloostraat in de aanbieding, gelegen in hartje Zurenborg.

Die wijk werd op het einde van de 19de eeuw aangelegd op de grens van Antwerpen en Berchem. Straatnamen verwijzen er naar de dierenriem of naar glorieuze historische gebeurtenissen.

De Slag van Waterloo

Napoleon was er populair. Als je de hoek van de Waterloostraat omdraait, wandel je door de Generaal Van Merlenstraat en de Generaal Capiaumontstraat. Die roemen twee hoofdrolspelers in de beroemde veldslag. Generaal van Merlen liet er zelfs het leven.

In de Waterloostraat zien we hoe Napoleon een eeuw na de Slag van Waterloo werd uitgebeeld.

De Woning "Napoleon" draagt zijn portret in zorgvuldig gelegde mozaiekjes, compleet met dwars opgezette steek.

En Woning "De Slag van Waterloo" toont ons de hoofdrolspelers van de beroemde strijd, in volle glorie: Wellington en Napoleon tegenover elkaar, met hoog opgeheven vlaggen in de rook van kanonnen.

Treffend dat deze clichés van 100 jaar geleden nu nog steeds het beeld van Bonaparte overheersen.

In de volgende weken meer realiteit en minder clichés. Omdat het nodig is.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.