Relict van de maand april: Boerenarbeidershuis met Klijtkapel in Bellegem

vrijdag 10 april 2015

Inventariseren en beschermen is selecteren. Met objectiviteit en ervaring afwegen welke constructie we een erfgoedlabel geven.

Maar af en toe verliezen we ons hart. Omdat het zo mooi is. Of zo raar. Omdat het verhaal erachter ons treft. Of omdat het zo zwijgt. Omdat het zo goed gerestaureerd is. Of omdat het er niet meer is. Elke maand zet een collega een inventarisitem in de kijker.

In april stelt Vincent Debonne u een boerenarbeidershuis met ingebouwde "Klijtkapel" voor, gelegen in Bellegem.

Boerenarbeidershuis met Klijtkapel

Hoe leerde je dit bouwkundig erfgoed kennen?

Het kruispunt op de grens van Zwevegem en Bellegem waar het huis aan ligt, passeerde ik destijds regelmatig: met mijn vader op weg naar de aardappelboer, tijdens zomerse fietstochten, op de sluiproute naar Kortrijk.

Het huis was dus al een hele tijd een vertrouwd beeld toen, ik weet niet meer wanneer, de klik kwam dat het eigenlijk best wel bijzonder was. Ik vermoed dat het barokke kapelletje in de zijgevel, waar je met fiets of auto moet voor stoppen om de straat over te steken, me de erfgoedwaarde van het huis heeft leren kennen.

Klijtkapel

Waarom relict van de maand?

Ten eerste omwille van het huis zelf, een 18de-eeuws boerenarbeidershuis dat ooit deel uitmaakte van een brouwerij. In de zijgevel bevindt zich een curieus kapelletje. De barokke omlijsting met hoofdgestel en voluten is intact bewaard. Het reliëf tussen de voluten stelt de Kroning van Maria voor.

Maar het is ook de ligging die charmeert. Het huis ligt op de top van een heuvel met een weids zicht op het golvende landschap tussen Schelde en Leie - wat verder ligt trouwens een café met de toepasselijke naam Panorama.

En dan zijn er de namen van de straten die uitgeven op het huis: Evangelieboomstraat aan de ene kant, Laatste Oortje aan de andere kant. Vooral die laatste straatnaam doet wegdromen. Alsof je hier, op een heuvel waar je kilometers ver kan zien, aan de rand van de bewoonde wereld staat. Welke betere plaats om het hemelse tafereel van de Kroning van Maria te bekijken?

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.